HDP, TBMM’yi boykot kararının ardından Diyarbakır’da temaslarını sürdürüyor. Parti yönetimi, hem halk hem de STK’lerle bir araya gelerek yeni döneme ilişkin politikaları tartışıyor

HDP yol haritasını tartışıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Yerel seçimlerde üçü büyükşehir belediyesi olmak üzere 69 belediyede yönetimi kazanan ancak 12 belediyesine kayyum atanan HDP, salı günü aldığı “Meclis’i üç gün boykot” kararının ardından temaslarını sürdürüyor.

Belediyelerine yönelik operasyonlarla siyaset alanının daraltıldığını ve bölge halkının seçimlere dönük inancını yitirdiğini ifade eden parti yönetimi, Meclis boykotunun ilk iki gününde kitle örgütlerini, dernek ve vakıfları ziyaret etti, bir grup milletvekili ise seçmenle bir araya geldi. Tüm milletvekilleri ile sahaya inen HDP, Diyarbakır’da yol haritasını da belirleyecek. HDP ile birlikte bileşen örgütler Diyarbakır’da seçmenle bir araya geldi. Partililer, kentin belirli noktalarında oturma eylemleri düzenledi.

İKİ SEÇENEK DE MASADA

Görüşmeler sırasında HDP’nin önüne iki temel seçenek geldi. Kitle örgütleri ve dernek ziyaretlerinde genellikle “Meclis’te kalmaya devam edin, aktif siyaseti sürdürün” talebi iletilirken seçmenin ise ağırlıklı olarak Meclis çalışmalarına katılınmaması yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

SİNE-İ MİLLET ARA SEÇİM GETİRİR

HDP’nin sine-i millete dönme ve milletvekilliğinden istifa etme ihtimaline yönelik olası senaryolar da tartışılıyor. Buna göre yeni sistemde 600 olan milletvekili tam sayısının yüzde beşinin istifa etmesi ve bu istifa kararının TBMM Genel Kurulu’nun salt çoğunluğu tarafından da onaylanması durumunda ara seçime gidilmesi zorunlu olacak. Bu durumda HDP’nin ara seçimlere katılmadan bir sonraki genel seçime kadar bölgede parlamento dışı siyaset yapması öngörülüyor.

MECLİS’İ UYARDIK

Bölge halkıyla temaslarını sürdüren HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli, üç günlük boykot kararı ile Meclis’i uyardıklarını söyledi. Temelli, “Bizler burada halkımızla birlikte sokaklardayız. Bu kent bizim kentimiz. Parlamentoya uyarı ve protesto mesajı verdik. Ülkenin kentlerine kayyum atanırken parlamentonun duyarsız ve kayıtsız kalması kabul edilemez” dedi.