‘Sıfır Baraj İttifakı’ için teklif alamayan HDP, 24 Haziran seçimleri için Kürt partilerine yöneldi. Parti, vekillik kriterlerini de değiştirebilir

HDP yüzünü Kürt partilerine döndü

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın aldığı seçim kararının ardından 24 Haziran’a yönelik hazırlıklarına hız veren HDP, ittifak görüşmelerinde Kürt partilerine yöneldi.

Osman Baydemir işaretini vermişti
CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin kurmayı planladığı ‘Sıfır Baraj İttifakı’ için teklif bekleyen ancak bu planın dışında tutulan HDP, bölgeden altı siyasi partiyle temasa geçti. ‘Kürtlerin birliği’ amacıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) geçen ay gerçekleştirilen ziyaret sonrası Osman Baydemir’in yaptığı, “İçerde Kürt partileriyle temas kuracağız” mesajının ardından başlayan görüşmelerde ‘gayri resmi uzlaşma’ sağlandı.

Vekillik teklifi
Kürdistan Sosyalist Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye, Azadi Hareketi ile Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kapısını çalan parti yönetimi, ilk temaslarından olumlu yanıtlar aldı.

Seçime katılma yeterliliği bulunmadığı için resmen ittifakta yer alamayacak bu partilere bir ya da iki milletvekilliği teklif edileceği ve Ankara’da sağlanamayan ittifakın bu şekliyle bölgede sağlanacağı ifade ediliyor.

Milletvekili profili değişebilir
7 Haziran 2015’te yapılan seçimlere bağımsız adaylar yerine parti kimliği ile katılan ve ağırlıklı olarak ‘Türkiye partisi’ görünümüne uygun isimlerden milletvekili aday listesi hazırlayan HDP, bu kez kriterlerini değiştirmeyi tartışıyor. Aday listelerinde ağırlıklı olarak Kürt seçmene seslenebilecek isimlerin yer alması bekleniyor.

Aday listelerinin daha sert muhalefet yapacak, Kürt siyasetinde öne çıkan isimlerden oluşturulması bekleniyor.

Kerestecioğlu aday olmayabilir
Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun yeniden aday olmayacağı da öne sürüldü. Edinilen bilgilere göre, TBMM çatısı altında 2015 yılından bu yana İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Kerestecioğlu, yakın çevresine “artık görev yapmak istemediğini” söyledi. Kerestecioğlu, bu konudaki sorulara karşılık açıklama yapmama kararı aldığını iletti.

Cezaevindeki isimler de aday
Selahattin Demirtaş dışında cezaevinde bulunan tüm milletvekilleri çeşitli hapis cezalarına çarptırılan HDP’de listeler hazırlanırken bu durumun da belirleyici bir kriter olacağı öğrenildi. İdris Baluken’in, Çağlar Demirel’in, Burcu Çelik Özkan’ın, Abdullah Zeydan’ın ve Gülser Yıldırım’ın yeniden milletvekili adayı olarak gösterilmesine karar verildi.

Demirtaş’ın adaylığı
HDP’de dün yargılaması yapılan eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Tüm risklere rağmen Demirtaş’ın adaylık süreci devam edecek” dedi.

Resmi olarak açıklanmasa da Cumhurbaşkanlığı adaylığına kesin gözüyle bakılan Demirtaş’ın yargılama süreci hakkında konuşan Bilgen, şu ifadeleri kullandı; “Mahkemenin tavrı yargının siyasallaştığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Davanın gidişatı, siyasal süreç üzerinde etki oluşturma kaygısı uyandırıyor. Biz yargılama usulünü kabul edilemez buluyoruz. İfade özgürlüğü kapsamında ele alınacak bir konuyu hem de konuşma metinin içeriği bile bilinmeden cezalandırma konusu yapmak doğrudan siyaset yapma hakkını engelleme amaçlıdır. Buna rağmen, tüm riski göz önüne alınarak Demirtaş’ın adaylık süreci devam edecektir.”