Seçimlerde hedeflediği sonuca ulaşamayan HDP’de Selahattin Demirtaş tartışması yaşandı. Cezaevinde bulunan Eski Genel Başkan Demirtaş, önce partiyi eleştirdi, ardından şimdilik aktif siyaseti bıraktığını duyurdu.

HDP’de Demirtaş tartışması
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Seçimlerde hedeflediği başarıya ulaşamayan Kürt siyasetinde yeni dönemin yol haritası netleşmeye başlıyor. Siyasi yasak tehlikesi nedeniyle eş genel başkanlarını değiştirecek HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile birleşmeyi tartışıyor. Yeni dönemin yol haritasını çizmeye çalışan partide, Edirne Cezaevi’nde bulunan eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın açıklamaları da dengeleri sarstı.

Artı Gerçek için bir yazı kaleme alan Demirtaş, parti yönetimini eleştirdi. Demirtaş yazısında, “Partimiz, oylama gününe bir ay kala seçim çalışmasına yüklendi, o da yarım yamalak ve dağınık bir çalışma şeklinde olabildi ancak… Profesyonellikten uzak, bir yöre derneğinin seçim çalışması gibi amatörce bir yaklaşımla başarılı olamazsınız” ifadelerini kullandı.

Edinilen bilgiye göre, Demirtaş’ın bu yazısına HDP yönetimi tepki gösterdi. Demirtaş’a da iletilen bu tepkilerde, “Bizi ateşe attı” “Kendisini neredeyse hiç eleştirmeden bizi ve partimizi hedef haline getirdi, zarar verdi” ifadeleri yer aldı. Bunun ardından Demirtaş, sürpriz bir şekilde aktif siyaseti bıraktığını kişisel sosyal medya hesabından paylaştı.

TOPLANTILAR SÜRÜYOR

Önceki gün HDK, DTK, DBP ile birlikte seçim sürecini değerlendiren HDP ile Yeşil Sol Parti yönetimleri, dün de bileşen parti temsilcileri ile bir araya geldi. Seçim sonuçlarının ele alındığı toplantıda, ittifak ilişkisinin yol haritası masaya yatırıldı. Toplantılardan, “tabana inme” kararı çıktı.

Hakkındaki kapatma davası nedeniyle HDP ile yola devam etmeme eğiliminde olan Kürt siyasetinde, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin isminin değiştirilerek örgütlerin birleştirilmesi gündemde. Bu eğilime “İki başlılık görünümü" gerekçe olarak gösterildi.

Parti Meclisi ve MYK’de bulunan isimler arasında da çok sayıda siyasi yasak talep edilen yöneticinin bulunması nedeniyle partinin yetkili kurullarında büyük çaplı değişiklik yapılması planlanıyor. Bu kapsamda eş genel başkanlar ve genel başkan yardımcılarının da tamamen yenilenebileceği ifade ediliyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni ana gövde olarak kullanacak parti yönetimi, bu partinin ismini değiştirmeyi de gündemine aldı.

TABANA SORACAK

HDP yönetimi, toplantılarda vatandaşla buluşma kararı aldı. Buna göre, mahalle mahalle çalışma yapacak parti yönetimi, “başarısızlığın nedeni” olarak görülen etkenleri tespit edecek ve tabanına, “Sorun olarak gördüğünüz uygulamalardan vazgeçtik” diyecek. Ayrıca, milletvekili aday belirleme sürecine yönelik eleştiriler de gündeme gelecek. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile HDP arasındaki birleşme girişimi, gelecek hafta somutlaşacak. İki parti MYK’si, gelecek hafta ortak bir toplantı yapacak ve atacağı ortak adımlara kesinlik kazandıracak. 

***

BİZ ONU BIRAKMAYIZ

Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli ve Ahmet Türk açıklama yaptı. Temelli şunları söyledi: O siyaseti bırakmak istese de ne biz onu bırakırız ne de siyaset onu bırakır. Beraber siyaset yapmaya devam edeceğiz.” Türk ise: ‘‘Parti içinde birçok Genel Merkez oluştu.’’ diyerek Demirtaş’a destek açıklaması yaptı.