En az 80 milletvekili hedefi ile seçimlere hazırlanan HDP 62 sandalyede kaldı. HDP’deki gerileme sonrası, partinin “özeleştiri sürecine” gireceği açıklandı.

HDP’de ‘özeleştiri süreci’
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

2018 seçimlerinde 11,62 oy oranına ulaşarak 67 milletvekili kazanan HDP, “80 ve 100 arası milletvekilliğini kazanmayı hedef olarak belirlediği” 14 Mayıs'ta 62 milletvekili kazanabildi. Yeşil Sol Parti tabelası ile seçime giren HDP, yüzde 8,8 oranına sahip oldu. İttifak ortağı TİP ile birlikte Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 10,54 oldu. Oy oranlarındaki gerileme, parti yönetimini de harekete geçirdi. Özeleşti sürecine girildiğini açıklayan yetkililer, özellikle Batı illerindeki erimeyi ele alacak, yapılan hataları tespit edecek.

Başta Ankara birinci bölge olmak üzere, daha önce “rahatlıkla” milletvekili çıkarılan çok sayıda yerde HDP tarafından sandalye kazanılamadı. Parti yönetimi, ittifak ilişkilerinin yanı sıra aday belirleme, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girme, seçmene yeni partiyi yeterince tanıtamama gibi konulara ağırlık verecek.

GEREĞİNİ YAPACAĞIZ

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İttifaklarda belli riskler olabilir o da bu seçimlerde gerçekleşmiştir. Oylarımızda bir azalma olduğu doğrudur. Batı illerinde bu azalma daha dikkat çekicidir” derken Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise “Seçim sürecini örerken düştüğümüz eksik ve yetersizlikler ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapacağımızı, halkımızla beraber tartışmalar yürüteceğimizi ve gerekli adımları atacağımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” dedi.

DESTEĞE DEVAM

Bu açıklamanın ardından HDP’de yetkili kurullar toplanarak cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunu da ele aldı. Toplantıda, Kılıçdaroğlu’na desteğin sürmesi yönündeki görüş öne çıktı. Ayrıca seçim sonuçları için yeniden toplantıların gerçekleştirileceği de kaydedildi.

HDP, TİP ile yarıştığı yerlerde çeşitli oy kayıplarına uğrarken tek başına girdiği illerde de aynı sorunu yaşadı. Önceki seçime göre Ankara 1’inci Bölge’de yüzde 8,72’den 3,68’e, İzmir 1’inci Bölge’de yüzde 12,47’den 9,06’ya, Bursa 2’nci Bölge’de yüzde 6,55’ten 5,68’e, Aydın’da yüzde 9,27’den 7,23’e, Manisa’da yüzde 6,89’dan 5,72’ye geriledi.

TANRIKULU SÜRPRİZİ

Diyarbakır’da CHP’li Sezgin Tanrıkulu sürprizi yaşandı. HDP seçmeninin önemli bir bölümünün tercihinin Tanrıkulu’ndan yana olduğunu tespit eden parti yönetimi, “Bu kez emanet oy bizden gitti” değerlendirmesini yaptı.

***

DAHA DA AZALABİLİR

Son seçime göre beş sandalyesi azalan HDP'nin sandalye sayısı daha da düşebilir. AYM'nin karar aşamasına yaklaştığı kapatma davasında siyasi yasak istenen yedi isim milletvekili olarak seçildi. Bu isimler arasında, Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Tülay Hatimoğulları Oruç, Saruhan Oluç, Ömer Öcalan, Meral Danış Beştaş yer aldı. Bu isimler siyasi yasak kararı ile karşı karşıya kalmaları durumunda parti üyelikleri sona erecek.