‘Hedef 30 km’lik güvenli alan’

Kara harekâtının başlamasından kısa bir süre sonra İstanbul’da medya mensuplarıyla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, ‘Zeytin Dalı’ operasyonunun dört safhada yapılacağını ve nihai hedef olarak 30 kilometre derinliğinde güvenli bir alan oluşturulacağını söyledi.

Vahdettin Köşkü’nde düzenlenen toplantıya uzun süredir akreditasyon ambargosu uygulanan basın kuruluşlarından bazılarının temsilcilerinin de çağrılması dikkat çekti.

‘8-10 bin terörist var’
“Harekât çok seri şekilde yapılacak. Afrin’deki teröristlere yapılacak her destek bu operasyonun hedefi olur” diyen Yıldırım, Afrin’de ‘8-10 bin civarında bir terörist varlığı’ olduğunu belirtti. Operasyonun gerekçesini ‘Türkiye’nin güvenliği’ diye özetleyen Yıldırım, “Masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz” yorumunu yaptı.

Başbakan, şu ifadeleri kullandı; “Afrin’de sadece PKK uzantısı PYD’li teröristler değil, 50 konvoyluk araçlarla Rakka’dan gelen DEAŞ’lı teröristler de var. Son dönemlerde ülkemize yönelik 700 aşkın taciz oldu. Fırat Kalkanı ile Rakka’ya huzur getirdiğimiz gibi, tamamen teröre yönelik Zeytin Dalı operasyonla Afrin’e de huzur getirmeye, sınırlarımıza yönelik tacizlere son vermeye kararlıyız.”

‘Esad’la temas sürüyor’
Operasyon başlamadan önce diplomatik görüşmelerin yapıldığını aktaran Yıldırım, “ABD’nin kafası karışık” dedi. İran’ın da harekâta karşı çıkmadığını ancak bazı endişelerini ilettiğini kaydeden Yıldırım, Rusya ve İran üzerinden Suriye’ye de bilgi verildiğini ekledi. Suriye, önceki gün bilgilendirilme iddialarını yalanlamıştı.

Başbakan, Beşar Esad hükümetiyle doğrudan görüşme ihtimalinin sorulması üzerine “Hem Rusya hem Suriye düzeyinde temaslar sürüyor. Çok yanlışlar yapıldı, çok zulüm yapıldı, çok insan öldü ancak rejim de işin parçası, yok sayamayız” yanıtını verdi.

‘Ekonomi etkilenmez’
Yıldırım, Afrin’den olası bir göç dalgası için Türkiye’ye girişlere izin verilmeyeceğini, bunun yerine sınırın Suriye tarafında kamp alanlarının oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

Daha sonra Çanakkale’de bir açıklama daha yapan Yıldırım, “Türkiye ekonomisi bu operasyonlardan olumsuz etkilenecek bir ekonomi değil” diye konuştu.