9 Mayıs’ta ‘özel harekatı’ topyekün savaşa dönüştüreceğine dair iddiaları reddeden Kremlin, Kiev’i müzakereleri istememekle suçladı. AB 6. yaptırım paketini açıkladı.

Hedef Rus ekonomisi

Dış Haberler

Ukrayna’da savaş 67’nci gününü geride bırakırken karşılıklı iddialar ve yalanlamalar da devam ediyor. Müzakerelere ilişkin Kiev’in tutarsız davrandığını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Her gün tutum değiştiriyorlar, Kiev'den müzakere sürecinden çekilmeyle ilgili açıklamalar giderek fazla duyuluyor” dedi.

İDDİALAR SAÇMALIK

Rus birliklerin Mariupol'de Azovstal fabrikasında taarruz gerçekleştirmediğini kaydeden Peskov, o bölgedeki militanların ateş mevzilerine geçme girişimlerini bastırdıklarını belirtti. Rusya'nın 9 Mayıs Zafer Günü'nde savaş ilan edeceğine yönelik iddialara da yanıt veren Peskov, Batı basınında yer alan iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirdi.

6’NCI YAPTIRIM PAKETİ

AB Komisyonu, Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını da içeren 6. yaptırım teklifini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ı ve diğer iki büyük bankayı SWIFT'ten çıkarıyoruz" dedi. Von der Leyen, söz konusu bankaların SWIFT'ten çıkarılmasıyla Rus finans sektörünün küresel sistemden tam anlamıyla izolasyonunun sağlanacağını ifade etti.

Rus petrolünün alternatif tedarik yolları güvence altına alınarak ve küresel piyasalar üzerindeki etkisi en aza indirilerek düzenli ve aşamalı biçimde sonlandırılacağını söyleyen von der Leyen, "Rusya'nın ham petrol tedarikini 6 ay içinde ve rafine ürün tedarikini de yılsonuna kadar aşamalı olarak kaldıracağız" dedi. Von der Leyen, bu adımların Rus ekonomisine zarar vereceğini anlattı. Komisyon teklifinin yürürlüğe girmesi için üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor.