AKP hükümetinin ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyası yürüttüğü 2017 yılında en az 2 bin 6 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri yaşamını yitiren işçi sayısı ise 20 bin 500

‘Hedef sıfır kaza’ dediler, en az 2 bin 6 işçi öldü!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, hazırlamakta olduğu ‘2017 İş Cinayetleri Raporu’ndan bazı verileri dün paylaştı. Veriler, hükümetin yürüttüğü halkla ilişkiler kampanyalarıyla iş cinayetlerinin önlenemeyeceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hükümetin ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasını yürüttüğü 2017 yılı, Türkiye tarihinde en fazla iş cinayetinin yaşandığı yıl oldu. En az 2 bin 6 işçi, iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana yaşamını yitiren işçi sayısı ise 20 bin 500’ü buldu. Meslek hastalıklarından dolayı kaç işçinin öldüğü ise bilinmiyor. İSİG Meclisi, ILO verileri baz alındığında 2017 yılında 12 bin işçinin meslek hastalıkları sonucu ölmüş olabileceğine dikkat çekiyor.

60’ı çocuk, 116’sı kadın

Rapora göre, 2017 yılında yaşamını yitiren 2 bin 6 işçinin 116’sı kadın, 60’ı ise çocuktu. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocukların 18’i henüz 15 yaşında bile değildi. 2017 yılında çoğunluğu Suriyelilerden oluşan 88 göçmen işçi hayatını kaybetti.

hedef-sifir-kaza-dediler-en-az-2-bin-6-isci-oldu-410276-1.

En çok ölüm İstanbul’da

En çok iş cinayetinin yaşandığı il 230 ölümle İstanbul olurken, İzmir 93 işçi ölümüyle ikinci sırada yer aldı. Bursa’da 88, Antalya’da 79, Konya’da 72, Kocaeli’nde 71, Ankara’da 67, Manisa’da 65, Adana’da 62, Denizli’de ise 52 işçi hayatını kaybetti.

İnşaat yine birinci sırada

Hükümetin başlattığı ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyası öncelikle inşaatlardaki ölümleri durdurmayı hedefliyordu, ancak 2017 yılında en çok ölüm yine inşaatlarda yaşandı. 453 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

Tarım işkolunda 385, taşımacılıkta 272, ticaret/büro’da 154, metalde 116, madencilikte 93, belediyede 89, enerji işkolunda ise 65 iş cinayeti yaşandı.

İşçiler en çok yollarda can verdi

İşçilerin ölüm nedenlerinde birinci sırayı yine trafik/servis kazaları aldı. 446 işçi trafik/servis kazası sonucu hayatını kaybederken; 347 işçi ezilme/göçük, 317 işçi yüksekten düşme, 183 işçi kalp krizi/beyin kanaması, 164 işçi şiddet, 135 işçi ise elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Metal, madencilik ve enerjide ölümler arttı

Raporda metal, madencilik ve enerji işkollarında iş cinayetlerinde artış yaşandığına da dikkat çekildi. İSİG Meclisi’ne göre bu artışın nedeni, OHAL/KHK rejimiyle örgütlü işçilerin bile haklarını savunamaz hale getirilmesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patronlara seslenirken kullandığı “OHAL’i grev tehdidi olan yere müdahale için kullanıyoruz” ifadelerini hatırlatan İSİG Meclisi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yetkililerin gözünde işçilerin yaşamı, sermaye birikiminin yanında önemsiz bir detay olarak görülüyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kritik maddelerinin ertelenmesi de buna dair bir gösterge.

İşyerlerinde işçilere karşı bir savaş yaşanıyor!

Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz? Tehlikeli işlerde çalışanlar –ki ilk akla gelen maden işçileri- ailesiyle vedalaşmadan işe çıkamıyor. Peki, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar, bürokrasi, patronlar ve onların aklı ne diyor? Kaza, kader, fıtrat, güvensiz davranış, eğitimsizlik vs… Bizler ise bu anlayışa hayır diyoruz. Bu cinayetlerin nedeni neoliberal düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisidir. İşçi sınıfı bu şartlarda çalıştırılırsa ölüm kaçınılmazdır!”

***

OHAL işçi ölümlerini yüzde 10 artırdı

OHAL’in ilanından bu yana iş cinayetlerinde yüzde 10 artış yaşandığına dikkat çeken İSİG Meclisi, OHAL’in ve KHK’lerin kaldırılmasını istedi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin en önemli sorununun işçilerin örgütsüzlüğü olduğuna vurgu yapan İSİG Meclisi, sendikal örgütlenmenin üzerindeki baskıların sona erdirilmesi; İzmir, Ankara, Bursa gibi şehirlerde de meclislerin oluşturulması için mücadele edeceklerini duyurdu.