Hedefler küçüldü sermaye korundu

KESK tarafından hükümetin 11. Kalkınma Planı’na ilişkin hazırlanan raporda, “Ekonomide neoliberalizmin en vahşi hali ve siyasette tek adam rejimi üzerine inşa edilen 11. Kalkınma Planı, sermaye dostu, emek ve emekçi karşıtı politikaların devamı üzerine inşa edilmiştir!” dendi.

Raporda, planın en önemli özelliğinin açıktan reddedilen ekonomik krizin itiraf edilmesi olduğu vurgulandı. Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

“2019-2023 yılları arasında AKP iktidarının kalkınma alanındaki hedeflerini gösteren bu plana yakından bakıldığında, esasında ileriye doğru yürüyüşün değil, geriye doğru kaçışın gerçekleştiğini görmekteyiz. 10. Kalkınma Planı’nda ‘2023 yılı itibariyle GSYH’nin 2 trilyon dolara, kişi başına gelirin 25 bin dolara yükseltilmesi; ihracatın 500 milyar dolara çıkarılması’ şeklinde ifade edilen hedefler, 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yarı yarıya düşürülmüştür. Bu planda 2023 yılı için GSYH 1 trilyon 80 milyar dolar, kişi başına GSYH 12 bin 484 dolar, ihracat ise 226,6 milyar dolar olarak revize edilmiştir. Hakeza 10. Kalkınma Planı’nda yüzde 5’lik işsizlik oranı hedefleyen iktidar, 11. Kalkınma Planı’nda bu hedefini neredeyse 2 katına çıkararak yüzde 9,9 yapmıştır.”

AT CUMHURBAŞKANINI BİR KEZ DAHA DÜŞÜRECEK

Raporda, planın Meclis’ten geçmesinin ardından 11 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Türkiye’yi yeni ve çok daha büyük bir şahlanış dönemine taşımanın arifesindeyiz” şeklinde açıklama yaptığı da hatırlatılarak, “Oysa 11. Kalkınma Planı’ndaki hedeflere bakıldığında dahi bir şahlanış değil, atın Cumhurbaşkanını bir kez daha yere düşüreceği görülmektedir!” ifadeleri kullanıldı.