Sağlık Bakanlığı, diş hekimliğinde ve tıp fakültesinde uzmanlık öğrencisi olan tüm asistan hekimleri üç aylığına farklı birimlerde görevlendirme kararı aldı. Ayrıca son sınıf tıp öğrencileri olan intörnler de göreve çağrıldı

Hekim açığını öğrenciler kapatacak

BirGün ANKARA

Sağlık Bakanlığı, Tıpta ve Diş Hekimliği’nde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin, eğitim gördüğü kurumun dışında herhangi bir birimde üç aylığına görevlendirilebileceğini duyurdu. Ayrıca son sınıf tıp öğrencileri olan intörnler de göreve çağrıldı.

Ankara Tabip Odası, KHK ile ihraç edilen 3 bin 500 hekimi göreve başlatmak ya da soruşturması devam eden 500 hekim üzerinde devam eden güvenlik soruşturmalarını durdurmak yerine, hekim açığını kapatmak için tıp fakültesi öğrencilerini göreve çağıran Sağlık Bakanlığı’nı eleştirdi.

ASİSTANLAR GÖREVE ÇAĞRILDI

Sağlık Bakanlığı’nın tutumuna tepki gösteren Ankara Tabip Odası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Güvenlik soruşturmalarını durdurun ve KHK ile ihraç edilen hekimleri göreve başlatın” çağrısı yaptı.

Basın toplantısı yerine koronavirüs nedeniyle yazılı açıklama yapan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç, şunları kaydetti:
“Bu kadar büyük bir halk sağlığı sorunu karşısında sağlık çalışanlarının iş güvenliğini sağlaması, sayısını artırması gereken Sağlık Bakanlığı ne yapıyor? İntörn yani halen eğitimini tamamlamamış tıp fakültesi öğrencilerini sosyal güvencesiz ve ücretsiz olarak çalıştırmak istiyor. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı sonucu hiçbir yasal dayanağı kalmayan güvenlik soruşturmasını gerekçe göstererek, hâlâ yeni mezun genç hekim arkadaşlarımızın mesleğini yapmalarını engelliyor. Bu hafta birden fazla genç hekim arkadaşımız, ne olduğu belli olmayan ‘gerekli şartları’ sağlamadıkları iddiasıyla atamalarının yapılmadığını bildiren tebligatlar aldı. Daha önceden güvenlik soruşturmalarının meşru olmadığını defalarca söyledik. Anayasa Mahkemesinin kararından sonra artık yasal da değil.”

SALGINI BÖYLE Mİ ÖNLEYECEKSİNİZ?

Sağlık Bakanlığı’na “Salgını bu şekilde mi önleyeceksiniz?” diye soran Karakoç, “Halkın sağlığı için özveriyle çalıştığımız bu dönemde hâlâ bu düşmanca, ayrımcı uygulamaların muhatabı olmaktan ötürü üzgün ve öfkeliyiz. Genç meslektaşlarımız yoğun ve uzun bir eğitim süreci sonunda hak ettikleri şekilde hekimlik yapmak istiyorlar. Sağlık Bakanlığı’nı, genç hekimlerin çalışma hakkını gasp etmek yerine yasalara uyarak atamalarını derhal yapmaya, bu süreçteki tüm kaynaklarını salgın karşısında alınması gereken önlemlere ve sağlık hizmetlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için seferber etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kaydetti.