TTB’nin çağrısıyla birçok ilde tabip odaları hekimlerin serbest çalışma hakkına müdahale niteliğinde olan düzenlemelerin iptal edilmesi için eylem yaptı. Hekimler, "Muayenehanelere darbe indiren düzenlemeler kabul edilemez. Derhal vazgeçin" dedi.

Hekimler, sermaye kıskacına alınamaz!
Fotoğraflar: TTB

Haber Merkezi

Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik’te değişiklik yapan yönetmelik 6 Ekim’de Resmî Gazete’de yayımlandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odaları, muayenehanesi olan hekimlerin mesleklerini serbestçe yapabilmelerini engelleyen düzenlemelere karşı birçok ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. 22 kurumun ortak imzasıyla hazırlanan açıklamada "Hekimler hastaneler zincirinin sömürüsüne terk edilemez" denildi.

İstanbul’da eylemin adresi İl Sağlık Müdürlüğü oldu. Saat 12.30’da hekimler ellerinde “Muayenehanelere darbe indiren düzenlemeler kabul edilemez” pankartlarıyla yapılan düzenlemeye tepki gösterdi. Hekimler, “Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce bu haksız ve hukuksuz girişiminden vazgeçmeye ve yönetmelik değişikliklerini geri almaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

Açıklamada, tepki çeken yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin hastalarını tanı ve tedavi amacı ile özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmalarını, ameliyat ve girişimsel işlemler yapmalarını koşullara bağlayarak neredeyse imkânsız hale getirdiği belirtildi. Açıklamayı İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan okudu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu yönetmelik değişikliği, muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarını zorlaştıracak, serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Sağlık Bakanlığı’nı hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren, hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmeye ve ilgili yönetmelik değişikliklerini iptale çağırıyoruz.”

***

7 BİN HEKİMDEN 500’Ü ANLAŞMA YAPABİLECEK

Yapılan ortak açıklamada yönetmelik değişikliğin neler getireceği şöyle sıralandı:

•Muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecek.

•Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında, faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacak.

•Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecek. Bu düzenlemelere göre 4 bini İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ü hastanelerle sözleşme yapabilecek.