Şehir hastaneleri açılırken ‘Hastaneler kapanmasın’ diyen hekimlere baskı yapıldığı, soruşturma açıldığı belirtildi. Hastanemi Açın Platformu, "Hekimlerimizi susturmaya değil, hastanelerimizi iyileştirmeye çaba harcayın" dedi.

Hekimlere baskı yapmayı bırakın
Hastanemi Açın Platformu, Ulucanlar Göz Hastanesi’nde açıklama yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Hastanemi Açın Platformu üyeleri, şehir hastaneleri açılırken kent merkezinde kapatılmak istenen hastanelerin durumuna ve hekimler üzerindeki baskılara dikkat çekerek “Hekimlerimize hastanelerin kapatılmasının sakıncalarını anlattıkları açıklamaları nedeniyle 'basına izinsiz demeç verme' suçundan ceza verildiğini görüyoruz. Bununla da yetinilmeyip konunun ilerletildiğini, Hastanemi Açın Platformu’nun sözcüsü olan Dr. Bayazıt İlhan hakkında da aynı gerekçeyle inceleme başlatıldığını öğreniyoruz" açıklamasını yaptı.

Ankara Ulucanlar Göz Hastanesi önünde dün toplanan grup "Baskılara son verin. Hastanelerimize sahip çıkın" pankartı açtı. Platform adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Asuman Doğan, şehir hastaneleri için en çok Ankara’da hastane kapatıldığını söyledi.

AMELİYATLAR YAPILAMIYOR

Doğan, “Ankara, hastane kapatmalar konusunda en fazla canı yanmış kent. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi nedeniyle başta Ankara Numune, Türkiye Yüksek İhtisas ve Atatürk Hastaneleri olmak üzere çok önemli altı hastanemiz kapatıldı. Etlik Şehir Hastanesi’nin açılması gerekçesiyle de Yıldırım Beyazıt Dışkapı, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk, Dr. Abdurrrahman Yurtaslan Onkoloji, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin kapanma çalışmaları yürütüldü. Platformumuzun çalışmaları ve kamuoyunun gösterdiği duyarlılık sayesinde bu hastanelerimizin kapanmasında kısmen de olsa geri adım atıldı" diye konuştu. Hastanelerde sorunların sürdüğünü anlatan Doğan, şöyle devam etti:

“Öncelikle bu hastanelerin hekimlerinin, hocalarının, hemşirelerinin, tüm çalışanlarının, tıbbi cihazlarının, ilaçlarının, sarf malzemelerinin çoğu Etlik Şehir Hastanesi’ne götürüldü. Ulucanlar Göz Hastanesi, 21 Eylül 2022 tarihli bir yazı ile kapatılıp 27 Eylül 2022 tarihli bir yazı ile ‘kısmen’ yeniden açıldı. Üstelik Etlik Şehir Hastanesi de tam hazır değildi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar oldu, ameliyatlar haftalarca yapılamadı. ‘Kısmen taşındığı’ söylenen Yıldırım Beyazıt Dışkapı, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastaneleri hekim, asistan hekim, hemşire ve tüm personel yönünden önemli eksikler içinde. Bu hastanelerdeki sağlık çalışanlarının ancak beşte biri kaldı, çoğu Etlik Şehir Hastanesi’ne götürüldü. Hastanelerdeki tıbbi ekipman eksiği çok belirgin. Geçen bunca zamana rağmen ameliyatların önemli bir kısmı yapılamıyor. Servislerin çoğu kapatıldı. Yıllardır 'nasıl olsa kapatılacak' diye yaklaşılan bu hastanelere hiçbir yatırım yapılmamış, çivi çakılmamış, duvarlarına bir boya bile sürülmemiş durumda. 'Kısmen taşındı' denilen hastanelere çok az sayıda ve ‘geçici görevle’ geliyor ve hizmetlere katkı vermeye çalışıyorlar.”

BU TAVIR KABUL EDİLEMEZ

Yaşanan bu problemlerin arasında hastanede görev yapan ve bu durumları dile getiren hekimler üzerinde baskıların kurulduğunu söyleyen Doğan, “Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi’nde ve Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde çalışan hekimlerimize hastanelerin kapatılmasının sakıncalarını anlattıkları açıklamaları nedeniyle 'basına izinsiz demeç verme' suçundan ceza verildiğini görüyoruz. Bununla da yetinilmeyip konunun ilerletildiğini, Hastanemi Açın Platformu’nun sözcüsü olan Dr. Bayazıt İlhan hakkında da aynı gerekçeyle inceleme başlatıldığını öğreniyoruz. Olmaz kabul etmiyoruz. Bu hekimlerimiz mesleklerinin sorumluluğu ile hareket etmişler, platformumuzun talepleri ile uyumlu biçimde sadece hastanelerine değil çocukların, kanser hastalarının, kadınların, tüm halkın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkına sahip çıkmışlardır. Çabaları 'devlet memurluğu' kavramı içine sıkıştırılıp değerlendirilemez, doğrudan sağlık gibi yaşamsal bir alanda hekim olmanın gerektirdiği tümüyle iyi niyetli açıklamalardır. Yapıcıdır, doğrusunu göstericidir, hakaret içermemektedir, eleştiri hürriyeti kapsamındadır. Hekimlerimiz hakkında verilen cezalar derhal kaldırılmalı, açılan incelemeler sonlandırılmalıdır. Mevcut hastanelerimizin gördüğü ve bir miktar önleyebildiğimiz zararları, sağlık hizmetlerinde ve asistan eğitiminde yaşanan sıkıntıları gidermek için hızla gerekli adımlar atılmalıdır. Bu hastaneleri ‘atıl’ vaziyette, ‘sürüncemede’ bırakma anlayışına son verilmedir. Hastanelerimiz kalkındırılmalıdır" dedi.