Helsinki, NATO vetosuna çözüm bulma arayışında
Savunma Bakanı Kaikkonen Ankara’yı ikna peşinde. (AA)

AA

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, ülkesinin NATO'ya üyelik başvuru sürecine Türkiye'nin karşı çıkmasına ilişkin, "Bu ayın sonunda Madrid'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nden önce bu konunun çözüme kavuşturulmasını umuyorum. Elbette ne olacağını göreceğiz ancak mevcut duruma çözüm bulmaya hazırız" dedi.

Kaikkonen, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuru sürecini ve ülkesinin savunma kapasitesini değerlendirdi.

Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunda bulunma kararını İsveç'le eş zamanlı aldığını belirten Kaikkonen, "NATO üyeliği için başvurmak Finlandiya'da tarihi bir andı. Bu, Avrupa'nın siyasi tarihi için de geçerli" diye konuştu.

Kaikkonen, Finlandiya’nın 1990’lardan bu yana NATO’nun yakın bir ortağı olduğunu ve ülkesinin İttifak'la aynı değerleri paylaştığını da belirterek Fin ordusunun NATO askerleriyle Balkanlar, Afganistan ve Irak’ta omuz omuza savaştığını, birçok NATO tatbikatına katkı sunduğunu anlattı.

Kaikkonen, şu anda Finlandiya sınırına yönelik bir saldırının olmadığını ancak Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın Avrupa'daki güvenlik durumunu ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine bakışını değiştirdiğini söyledi.

Kaikkonen, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazı hakkındaki bir soruya ise NATO'nun açık kapı politikası izlediğini belirterek "Bu ayın sonunda Madrid'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nden önce bu konunun çözüme kavuşturulmasını umuyorum. Elbette ne olacağını göreceğiz ancak mevcut duruma çözüm bulmaya hazırız" yanıtını verdi.

Saray’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Finlandiya'nın en büyük gazetesi Helsingin Sanomat'a verdiği röportajda, NATO üyeliğinin bir hak değil ayrıcalık olduğunun altını çizdi. Altun, "NATO üyelerinin terörle mücadele konusunda tam bir uyum içinde çalışması gerektiği hususlarında mutabık kalmak durumundayız. Aksi takdirde Finlandiya'nın üyeliği hem Türkiye'nin güvenliğine hem de NATO'nun kurumsal kimliğine zarar verebilir" değerlendirmesinde bulundu.