Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu öncesinde milletvekili olarak seçilen 16 bakanın acilen istifa etmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Günday, “Anayasa’ya aykırı” dedi.

Hem bakan hem de milletvekili olamazlar
Süleyman Soylu seçim çalışmaları kapsamında bakanlık makamını da kullandı. (Fotoğraf: AA)

Hüseyin ŞİMŞEK

Genel seçimlerin tamamlanmasının ardından milletvekili seçilen bakanların durumu da tartışılmaya başlandı. İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde mevcut bakanların tamamının istifa etmesi gerektiği, aksi halde milletvekili unvanına sahip olamayacakları bildirildi.

14 Mayıs seçimlerinde Erdoğan kabinesindeki 16 bakan milletvekili seçildi. Mevzuata göre bir isim aynı anda hem milletvekilliği hem de bakanlık yapamıyor, iki unvandan birinin tercih edilmesi gerekiyor. 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ikinci tura aynı bakanlarla gidilmemesi gerektiğini bildiren idare hukukçusu, Prof. Dr. Metin Günday, hem iktidarı hem de muhalefeti uyardı. Mevcut bakanların istifasının şart olduğunu, aksi durumun seçim güvenliğine gölge düşüreceğini, ayrıca yasalara da aykırı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Günday, “Zaten propaganda sürecinde tüm bakanlar aktif görev alarak seçim yasaklarına uymama durumunu ortaya çıkardılar. Özellikle Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı… Orada bir hukuksuzluk oldu bir kere. Propagandalarını bakanlıkların imkanlarını kullanarak yaptılar, itirazları dikkate almadılar ve demokratik olmayan bir koşulda seçimlere gidildi. İster istemez imkânları daha fazla ve vatandaşa ulaşma yolları daha kolay oldu” dedi.

ANAYASA İHLALİ OLUR

“Şimdi iki hafta daha yetkisini kaybetmesi gereken kişileri bakan olarak tutabilirler” diyen Prof. Dr. Metin Günday, BirGün’e şunları söyledi: “Muhalefetin mutlaka gerekli itiraz mekanizmalarını işletmesi gerekiyor. Bu kişilerin bakanlık görevlerini bir an önce bırakmaları gerekiyor. Ortada sakıncalı bir durum var. Mazbatalarını aldıkları an zaten milletvekili olacaklar. İki görev bir arada olmaz. İlk turda seçimi kazanamamış Cumhurbaşkanı’nın milletvekili olarak seçilen mevcut bakanları, ülke ikinci tura giderken aynı koltuklarında kalamazlar. Aksi durum Anayasa ihlali olur.” Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da hukuksuz bir durumun yaşanmaması için iktidarı uyardı. 

KARAR HEMEN VERİLMELİ

Eminağaoğlu, “16 Bakan, Meclisteki işlemler başladığı an milletvekili sıfatını kazanacaklar. Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar bunların bakanlıklarının devam etmesi bekleniyor ancak kesinlikle görevden ayrılmaları gerekiyor. İki koltuktan birini tercih etmeleri lazım. İkisini de sürdürürlerse kanunlara göre milletvekillikleri düşer. Fakat önemli olan milletvekilliğine başlamadan bu kararın hemen verilmesidir. Üstelik ikinci tura giderken bu kritik bir önem de taşıyor” dedi.