Yıllardır ‘açık hava hapishanesi’ muamelesi gören Gazze, tüneller sayesinde hem ihtiyaçlarını temin ediyor hem de İsrail ordusuna direniyor

Hem direnmek hem de yaşamak için tüneldeler

İsrail ordusunun başlattığı kara harekâtının bir numaralı hedefi olan tüneller, ‘açık hava hapishanesi’ şeklinde yaşayan Gazze halkına hem barış hem de savaş zamanı can damarı görevini üstleniyor. Direnişin kalbini oluşturan bu tünellerin üç ana amacı var. Bunlardan ilki ekonomik; Refah sınır kapısını ticarete kapatan Mısır’a karşı Hamas, yüzlerce tünel açarak Mısır - Gazze arasında bir hat oluşturdu. Bu hattan temel ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları’nın kullanması için çok sayıda füze ve cephanelik de geçiriliyor. Mısır cephesi son 1 senede bu tünellerden bin 200 tanesini açığa çıkartıp yok etmesine karşın halen daha yüzlerce tünelin varlığından bahsediliyor. Yıllardır ambargo altında yaşayan halk için Mısır - Gazze arasındaki tüneller aynı zamanda dış dünyayla bir bağlantı noktası da oluşturuyor.

HEDEF CANLI ESİRLER
İsrail’in başlattığı kara operasyonu nedeni olarak gösterilen tünellerin ikinci amacı da buradan kaynaklanıyor. İsrail ordusunun denizden ve havadan yaptığı saldırıları engelleyecek teknolojisi bulunmayan Hamas, İsrail’e yüzlerce tünel kazarak şaşırtma operasyonları düzenliyor. Sonuncu operasyon geçen cumartesi günü yapıldı. İzzettin Kassam Tugayları üyesi militanlar İsrail askeri gibi giyindi ve tünelden geçerek iki askeri öldürdü. Hamas’ın Gazze’de hâkimiyeti eline geçirdiği 2006’da da tüneller sayesinde bir İsrail askeri canlı olarak ele geçirilmiş, 1 yıl tutsak edildikten sonra 1000 Filistinli mahkûm karşılığında serbest bırakılmıştı. Hamas militanları bu operasyonlar sırasında yanlarında mutlaka kelepçe ve elektroşok cihazı taşıyorlar.

Zira Hamas için bir İsrail askerini bile canlı ele geçirmek büyük önem taşıyor. İsrail ordusunun düzenlediği son operasyonlarda sadece 36 tünelin imha edildiği duyuruldu. Savunma teknolojilerine karşın İsrail, henüz tünellerin yerini tespit etmek için bir yöntem geliştiremedi. Tüneller ayrıca Hamas liderlerine de hizmet ediyor. En düşük rütbeli üyeden en önemli isimlere kadar tüneller Hamas liderlerinin güvenliğini sağlıyor. Bu üyeler ve aileleri güvenlik tünellerini avuçlarının içi gibi biliyorlar. Bazı tüneller ise sadece üst düzey liderlere özel olarak yapıldı. Sonuçta, direnişin kalbini oluşturan bu tüneller, İsrail ordusuna korku saçarken Gazze halkına önemli bir savunma mevzisi olarak hizmet ediyor.

***

Bubi tuzakları da var

Hamas, hayati önem taşıyan tüneller için masraftan kaçınmıyor. Son iki senede açılan tüneller için tahminen 10 milyon dolar harcayan örgüt, inşaa sırasında ilkel sayılabilecek bir teknoloji kullanıyor. Kazı işleminde ses çıkmaması için ağır makineler kullanılmıyor. Çoğu tünelin yapımı bu nedenle 1 yıl sürebiliyor. Tünellerin uzunlukları ise 600 metreden bin 300 metreye kadar değişiyor. Tünellerde yüzlerce ton çimento kullanılırken içlerinde elektrik tesisatı, haberleşme için telsiz ve olası bir İsrail saldırısına karşı bubi tuzakları da yer alıyor. Bunların yanı sıra milislerin temel ihtiyaçları da yine tünellerde depolanıyor. Bazı tüneller arasında yan yollar açılarak birbirleri arasında bağlantı da kuruluyor. İşsizliğin yüzde 40’lara dayandığı Gazze için temel ihtiyaçlar yine bu tüneller sayesinde karşılanıyor.