Hem dizi hem film
Fotoğraf: MUBI

Murat TIRPAN

HAFTANIN ÖNERİSİ

Güneş Sonrası-Charlotte Wells (MUBI)
Ann Frederick ve Peter A. Levine, travmalara dair ünlü kitapları Kaplanı Uyandırmak’ta "Birçok hatıranın gerçekte yaşananın tutarlı ve kesintisiz bir kaydı olmadığını unutmayın” diye yazarken şüphesiz haklıydı. Bu hafta karşımızda tam da “böyle bir kaydın” filmi var. Hiç şüphesiz bu haftanın en iyi işi yönetmen Charlotte Wells’in 1990’ların sonunda bir otelde çok fazla vakit geçiremediği babasıyla tatile çıkan on bir yaşındaki Sophie’nin hikâyesini anlattığı fazlasıyla kişisel ama aynı oranda da hepimize dair filmi Güneş Sonrası (Aftersun). Baba kız ilişkisine, hafızamıza ve onun üzerimizde bıraktığı izlere dair bu filmin ilginç yanlarından biri de Türkiye’deki bir otelde geçmesi. Başarılı oyuncukları ve sinematograsiyle de öne çıkan bu hüzünlü “hatıra parçası”nı kaçırmayın.

***

HAFTANIN DİKKAT ÇEKENLERİ

FİLMLER

WhIte NoIse (Netflix)
Francis Ha ve Marriage Story ile iyi andığımız Noah Baumbach’ın yeni ve tuhaf işi White Noise, Netflix’te gösterime çıktı. Don Delillo’nun 1985 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan filmde, artık kariyerinin zirvesindeki bir Adam Driver, Greta Gerwig ve Don Cheadle arz-ı endam ediyorlar. Driver’ın Jack Gladney adlı liberal bir sanat okulunda, Hitler hakkında dersler veren bir profesörü canlandırdığı film ölüm korkusu hakkında gibi görünse de kadim zamanlarda yaşan bizleri hissettiği daha çok fazla şey hakkında.

The Fabelmans (Vizyon)
Steven Spielberg’in keni hayatından izler taşıyan (belki daha da fazlası) The Fabelmans’ı Oscar sath-ı mahalline girdiğimiz bugünlerde izlemek farz. Yönetmenin oturaklı “sanat” işlerinden ve ne diyelim, en iyi olmasa da en samimi filmi.

Sevda Mecburi İstikamet-Çağan Irmak (Vizyon)
Çağan Irmak yine yeniden karşımızda, hem de yeni filmi Spielberg’den çok daha fazla salonda gösterime çıkıyor. 2011 yılındaki Dedemin İnsanları’ndan sonra yönetmenin dişe dokunur bir işi karşımıza çıkmamıştı yeni filmi de bundan farklı değil. Kızıyla yarım kalmış hikâyesini tamamlamak için bir yolculuğa çıkan ünlü bir oyuncunun hikayesini anlatan filmde Yeşilçam var, nostalji var, aile ve aşk var hatta otizm var.

***

DİZİLER

KaleideosCope (NetflIx)​
Hikâye anlatı anlattımı hakkında oyunsu bir deneyim yaşamak isteyenler bu yeni diziye göz atabilirler. Kaledeoskop istediğiniz bölümden başlayıp istediğiniz sırayla izleyebileceğiniz bir iş, son bölüm hariç. Olay örgüsünün neresinden girerseniz girin bir kopukluk yaşamıyor, hikâyeyi ona göre anlamlandırıyorsunuz. Platformda zaman zaman gördüğümüz yeni nesil biçimci işlerden biri. Anlatı oyunlarını ve soygun hikayelerini sevenler göz atabilirler.

Behzat Ç. (BluTV)
Amirimiz ve arkadaşlarının hikayesi hız kesmeden devam ediyor. Dizin geçen sezonunu aklımızdan silip başladığımız bu sezon sadece hikayesi, Ankara’sı ve oyunculukları ile değil artık sinematografisi ile de öne çıkıyor.