Hem dizi hem film
Fotoğraf: Netflix

Murat TIRPAN

HAFTANIN ÖNERİSİ​

Korsaj (Corsage), MarIe Kreutzer (Vizyon -Başka Sinema)

Her ne kadar Damien Chazelle’nin bu hafta vizyona giren filmi Babil ile arasında kalsam da bu haftanın öne çıkanı ‘foto-finish’ ile Avusturya’nın Oscar adayı da olan Corsaj oldu. Yönetmen Marie Kreutzer’in "Korsaj"ı sadakatsiz kocasından ve katı bir ritüele dönüşmüş varoluşundan kaçmaya çalışan bir kraliyet üyesinin hikâyesini anlatıyor. Vicky Krieps’in oynadığı Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth, Kristen Stewart’ın Prenses Diana’sının popülerliğine sahip değil belki ama bu hayali-biyografik hikâyeyi izlemek oldukça keyifli. Filmin adı bir elbisenin üzerindeki çiçek demetini değil, Elisabeth’in göğüs kafesini giderek daha çok sıkıştıran korseyi ifade ediyor. Bu sıkışmışlığın içinde kraliçenin hayatının dramatik (hatta bir suikast bile içeren) anlarının üzerinde duran film izlenmeye değer.

***

HAFTANIN DİKKAT ÇEKENLERİ

Diziler​
Şahmaran - (Netflix)​

Şahmaran deyince benim aklıma Livaneli’nin Türkan Şoray’lı filmi ve Murathan Mungan’ın Şahmaran’ın Bacakları hikâyesi gelir her şeyden önce. Bakalım Netflix’in Emine Buzkan Kaynak’ın Şah-ı Mar: Şahmaran’ın Çocukları adlı kitabından uyarlanan yeni dizisi bu listeye eklenebilecek mi? Bu yazı yazıldığında dizi henüz gösterime girdiği için henüz izleme fırsatı bulamasam da bu topraklarda bir Şahmaran hikâyesinin her zaman çekiciliği vardır. Bu yüzden Serenay Sarıkaya’nın canlandırdığı Şahsu’nun işi gereği gittiği Adana’da Şahmaran soyundan geldiğine inanan Mar adlı gizemli topluluğa katılmasını konu eden bu diziye en azından bir göz atın derim. Mustafa Uğurlu ve Mahir Günşıray’ı izlemek de ekstrası.

Ben Bu Boşluğu Nasıl - (BluTV)

Can Evrenol’un sansasyonel işi Çıplak’ın görüntü yönetmeni ve Arka Beşli filminin yönetmeni olarak tanıdığımız Orkun Göntem ile yine Çıplak’ın senaristlerinden Merve Göntem’in iş birliği ile ortaya çıkan "Ben Bu Boşluğu Nasıl" adlı dizi bu hafta BluTv’de karşımızda. Cümle bitmemiş dikkat ederseniz, sonunda o boşluğun asla doldurulamayacağı bir yere doğru gideceğiz gibi geliyor bana. Babasını kaybeden Derin adlı bir genç kızı izlediğimiz dizide babalar ve kızları, sonra da babaların yerini alan erkekler ve günahlı ailelere dair bir hikâye anlatılıyor. Dizinin akıbeti için konuşmak erken, izleyiciye vadettiğini vermeyebilir elbette ama aileden kopmuş bir genç kız, cesur sevişme sahneleri, beklenmedik anda gelen bir aşk ve "Batsın Bu Dünya" ile açılan ilk bölüme bakılabilir.

***

Filmler
Babil (Babylon), Damien Chazelle - (Vizyon)

Whiplash ile hayran olduğumuz, La La Land’i ise sevmekten kaçamadığımız yönetmen Damien Chazelle tarafından yazılıp yönetilen Babil (Babylon) sadece yönetmeniyle değil Brad Pitt, Margot Robbie ve Diego Calva gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Babil Hollywood’un başlangıç yıllarında geçen, seks, uyuşturucu ve sessiz filmlerden oluşan döneme övgü dolu ve grotesk bir karmaşa. Bu aralar karşımıza çıkan hiçbir şeye benzemeyen gösterişli ve gürültülü bir film. Chazelle burada sinemanın sonsuza kadar yaşayacağını savunuyor ki bu bile filmi izlemek için çekici bir neden.