Hem dizi hem film: Haftanın önerisi ve dikkat çekeni

Murat TIRPAN

Haftanın Önerisi

Bu hafta değil ama deprem acısı henüz çok yeniyken gösterime giren Balina (The Whale) bu kısır haftanın geriden gelen önerisi olabilir, vizyondayken kaçırmayın derim. Darren Aronofsky’nin filmi bir zamanlar Mumya’dan hatırladığımız Branden Frazer’ın aldığı kilolar ve buna ek olarak taktığı protezlerle gerçekleştirdiği müthiş performansıyla öne çıkmıştı. Frazer’ın en iyi erkek oyuncu ödülüne fazlasıyla yakın olduğu muhakkak, Aronofsky’nin tıpkı The Wrestler’da Mickey Rourke’u sinemaya geri getirmesi gibi burada da bize Brendan Fraser’ın ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu hatırlatması söz konusu. Ama öte yandan Moby Dick’in balinasının Frazer’ın balinamsı karakteriyle karıştığı film de genel olarak etkileyici ve hüzünlü.


Frazer’ın kızıyla yeniden iletişime geçmeye çalışan, aşırı obez bir öğretmeni canlandırdığı Balina bir tek mekân filmi. Bu tek mekânda karakterimizin kızıyla olan ilişkisini izlerken bir yandan da bir insanın bir diğerini kurtarabilmesinin gerçekten de mümkün olup olamayacağı üzerine düşünüyoruz. Biz hocalar olarak bugünlerdeki öğrencilerimizin yazmaya karşı olan isteksizliğinin farkındayız, bu yüzden filmdeki “yazma” vurgusu benim için ayrıca önemli. Balina düşündürücü, zorlayıcı ve çok da hüzünlü, bu yüzden klişe tabirle izlemeden önce mendillerinizi de hazırlayın derim.

***

hem-dizi-hem-film-haftanin-onerisi-ve-dikkat-cekenleri-1132256-1.

Haftanın Dikkat Çekeni

Bu hafta bir kısa film önerimiz de olacak, Özgürcan Uzunyaşa’nın geçen yıl birçok festivalde beğeniyle izlenen filmi Cehennem Boş, Bütün Şeytanlar Burada MUBİ’de gösterme girdi. Film adını Shakespeare’nin Fırtına oyunundaki bir replikten alıyor ve çevremizdeki şeytanlarla boğuşmayı öğrenmek zorunda kalan bir genç kızı izliyor.

Asistanlık yaptığı tiyatroda çalışırken izlediğimiz Gülşah’ın (Öyküsu Özyürek) popüler bir oyuncu tarafında tacize uğradığını, ne yapacağını bilemediğini, ama ertesi gün gireceği oyunculuk sınavında aynı oyuncu jüri olarak karşısına çıkacağı için çaresizliğinin büyüdüğünü görüyoruz. Uzunyaşa’nın filminin en büyük erdemi iç içe geçmiş olan katmanları. Gülşah karakterinin içinde çalıştığı karmaşa dolu set ortamı sahneye koydukları oyunla, bu ikisi çekilmekte olan bir filmle ve en son olarak tüm bu zeminler genç kızın ruh haliyle birleşiyor, karışıyor. Tacizin belirsizliğinin filmin zeminleriyle karışması ve yönetmenin bu zeminler arasında gidip gelen kesintisiz, zorlayıcı kamerası bizi genç kadının yaşadığı yeryüzündeki cehennem duygusuna kolayca girmemizi sağlıyor. Ve sonunda bir haykırışla final yapıyoruz. Cehennem Boş Bütün Şeytanlar Burada’yı iyi bir kısa film izlemek isteyenler için gönül rahatlığıyla öneriyorum.