Hem engelle hem  faturayla mücadele

Hüseyin Şimşek

Elektriğe gelen zamlar, vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Her geçen gün kamuoyunun gündemine gelen zamlı faturalar, engelliler için daha büyük problemlere yol açıyor. Diyaliz makinesine bağlı yaşamını sürdüren 62 yaşındaki görme engelli yurttaş Tuncay Eşitmez, yüksek elektrik faturası karşısında çaresiz kaldığını bildirdi. Aralık ayında 600 TL gelen elektrik faturasının Ocak’ta bin 395 TL’ye yükseldiğini ifade eden Eşitmez, “Tek yaptığım şey diyaliz makinesini çalıştırmak ve solüsyonları ısıtmak. Eşim ve ben battaniyeye sarılarak ısınıyoruz. Sesimizi hiç kimse duymuyor. Üç yıl önce emekli oldum, maaşım o günden bugüne 16 çeyrek altın değerinde eridi” dedi.


Alım güçlerinin günden güne eridiğini, yaşamak için elektrikli aletlere ihtiyaç duyduklarını ve bu nedenle zamlardan normalin üstünde etkilendiklerini ifade eden Tuncay Eşitmez, “Türkiye'de engelliler yeteri kadar seslerini duyuramadığı için mücadele etmiyor. Ama ben hakkımı aramaktan vazgeçmeyeceğim. Sağlık raporumu 2019’da aldığımda sağ gözüm tam kapanmış sol gözüm yüzde 90 kapalıydı. İki sene içerisinde hem görme engelim yüzde 100’e ulaştı hem de diyalize bağlanmak durumunda kaldım. İstediğim şey aslında sadece yaşamak” diye konuştu.

Yüksek faturalara karşı indirim talebinde bulunduğunu, bunun için başta AKP olmak üzere çok sayıda siyasi partinin kapısını çaldığını ama bir sonuç alamadığını anlatan Eşitmez, “EPDK’ye başvurdum, yetkilerinin olmadığını söylediler. CİMER’e yazdım, dönüş sağlanmadı. Emekli bir insanım. Nasıl geçinebiliriz? Faturalar bu kadar yüksekken nasıl olacak? Derdimi anlatacak bir merci bulamıyorum. Hiç kimse ve hiçbir şeyden korkmuyorum. Kaybedecek hiçbir şeyim kalmadı” dedi.

BATTANİYE İLE ISINMA ÇABASI

Zamların ardından diyaliz makinesini çalıştıramama tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını, bunun da hayatına mal olacağını ifade eden Eşitmez, “Sadece diyaliz makinesi kullanıyorum ve solüsyonları ısıtıyorum. Kasım ayında 467 TL, Aralık’ta 600 TL, Ocak ayının sonunda gelen fatura ise bin 395 TL. Zamlardan sonra battaniyeye sarılarak kendimi ısıtmaya çalışıyorum. Eşim üzerimi örtüyor ve 2-3 saat kadar kendimi ısıttıktan sonra ancak yerimden kalkabiliyorum. Hayatımızın en zor döneminde, bu faturalarla daha da zor süreçten geçiyoruz. Bizim suçumuz bu topraklarda yaşamak mı?” diye sordu.