HEMA işçileri davayı kazandı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren Hattat Holding’e bağlı HEMA kömür işletmesinde işten çıkarılan işçiler, işe iade davasını kazandı, ama işlerine geri dönemedi. HEMA patronu “Size verecek iş yok” dedi.

HEMA’nın Türkiye Taş Kömürü Kurumu’ndan (TTK) rödovans ile kiraladığı maden ocağında, TTK ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 10 ay önce üretim durdurulmuş, 800’den fazla maden işçisi işten atılmıştı. Ereğli 1’inci ve 2’nci İş Mahkemesi’nde işe iade davası açan 400 işçiden 308’i davayı kazandı. Yargıtay’ın da onamasıyla karar kesinleşti.

Patronun daveti üzerine dün toplanarak Kandilli’ye giden işçiler, HEMA yönetimiyle görüştü. Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, “Yapılan görüşmelerde işveren şu an için gelen işçilere yeraltında bir yer gösteremedi, yerüstünde çalışabileceklerini belirtti. Maden işçisi yerüstünde değil, yeraltında çalışır” dedi. İşçilerin avukatlarından Aydın Özdoğan ise görüşmenin olumsuz sonuçlandığını ifade ederek, “Bize ‘Burada bu işçileri çalıştıracak bir iş yok’ dediler. O zaman tazminatlarını ödeyecek. Ödemezse yasal süreç devam edecek” diye konuştu.