HEMA maden ocağı patronu hem suçlu hem güçlü

Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulu HEMA Maden Ocağı’nda çalışan 310 maden işçisinin, geçen eylül ayında yürürlüğe giren Torba Yasa’ya karşın, en az iki asgari ücret tutarında ücret alamadıkları için başlattıkları direniş dört günü geride bıraktı. Yasayı çiğneyerek işçilerin haklarını gasp eden HEMA yönetimi, dün işçileri tehdit etti.

CEZAYI DA TAKMADI
HEMA A.Ş., ocakta kömür üretimine başlanmadığı gerekçesiyle yasanın ilgili maddesinden muaf olma talebiyle Bakanlığa başvurmuş, ancak Çalışma Bakanlığı’na bağlı müfettişler mart ayında yaptıkları incelemede işçilere iki asgari ücret tutarında ücret ödenmesi gerektiğine karar vermişti. Şirkete kanuna muhalefet suçundan 140 bin lira para cezası kesen müfettişler, işçilerin eylül ayından bu yana ücret alacaklarının da tek tek hesaplanarak verilmesini istemişti. Buna rağmen gerekli ödemeler yapılmayınca, Genel Maden-İş Sendikası’na (GMİS) üye olan işçiler, yasal haklarını kullanarak üretimi durdurdu ve direnişe geçti.

ABA ALTINDAN SOPA
GMİS ile Hattat Holding’e ait HEMA A.Ş. yönetimi arasında, dün direnişin dördüncü gününde bir görüşme gerçekleştirildi. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın gazetemize verdiği bilgilere göre, bu görüşmede HEMA A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal işçilere aba altından sopa gösterdi. İşçilerin haklı olduğunu kabul eden Şenkal, devletten teşvik alamadıklarını, bu nedenle ödeme yapamadıklarını söyledi. Buna karşın işçilerden yeniden işbaşı yapmalarını isteyen şirket müdürü, aksi halde savcılığa suç duyurusunda bulunacağı tehdidinde bulundu.

İşçilerin bu tehdide yanıtı, direnişe devam etmek oldu. Bu arada CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya, konuyla ilgili olarak Başbakan Davutoğlu’yla görüştü. Davutoğlu’nun Yalçınkaya’ya konuyla ilgileneceği yanıtını verdiği öğrenildi.

HEMA madencileri, çift asgari ücret hakları için iş bıraktı