Hemşin Yaşam Derneği'nden 'Atıklarını Dönüştür Dünyayı Değiştir Çalıştayı'

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Hemşin Yaşam Derneği, 'Atıklarını Dönüştür Dünyayı Değiştir Çalıştayı' düzenledi.

Pazar Öğretmenevinde 26-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayda bölgede yaşanan çöp sorunlarından, geri dönüşüme, çöp ayrıştırmadan, çöpten enerji üretimine; organik atıklardan örnek uygulamalara kadar pek çok konu masaya yatırılıyor.

hemsin-yasam-dernegi-nden-atiklarini-donustur-dunyayi-degistir-calistayi-996216-1.

Çalıştayın ilk gününde bütüncül bir atık yönetim planlaması için Rize’deki tüm belediyeler, özel idareler, muhtarlar, atık dönüşüm birimleri çalıştaya katılım gösterdi.

“Atıklarını Dönüştür Dünyayı Değiştir Çalıştayı”nın açılış konuşmasını Dernek Başkanı Tuğba Yazıcı gerçekleştirdi. Yazıcı konuşmasında Dernek hakkında bilgi verirken “Dernek faaliyetlerine 2015 yılında başladık. Çevre ve doğa odağında kurulan bir derneğiz fakat yöremizde yeni nesil yetişmediğinden, gençler iş istihdamı için burada kalmadığından kırsal kalkınma çalışmalarına başladık. Kırsal kalkınmaya yönelik bir girişim kooperatifi kurduk. Geleneksel bilgiyi kaybetmeden yerelde üretmek istiyoruz. Geleneksel yaşama öykünüyoruz. Elimizdeki kaynakları kullanarak atık yaratmadan bir yaşam kurmak istiyoruz” dedi.

Yazıcı’nın ardından Proje Koordinatörü Çağla Kutlu bir konuşma yaptı. Kutlu çoğu yerde çöp yığınlarıyla karşılaştıklarını, organik atıkların çöpe gittiğini ve çöplerin ayrıştırılmadığını belirterek, “Kadınlarla kompost çalışması yapıyoruz. Organik atıkların çöpe gitmesini istemiyoruz, mineralli bir dönüşüm elde ediyoruz. Çalışmalarımıza kadınlarla başlamıştık şimdi çocuklarla devam ediyoruz. Çünkü çocuklar dışarıda öğrendiğini eve gittiğinde uygulamak istiyor, kadınlar da hayatın her alanına hakim ve çok etkin. Farkındalık çalışmalarımız çok yoğun geçiyor” ifadelerini kullandı.

“Atıklarını Dönüştür Dünyayı Değiştir Çalıştayı”nın ilk oturumunda HemşinYaşam etiketiyle sosyal medya üzerinden paylaşılan atık fotoğraflarının sunumunun olduğu “Kadraj Çöp Sergisi” katılımcılara izletildi.

Proje Yürütücüsü Muhammet Emir Yazıcı “Deniz ve Okyanuslarımız” başlıklı sunumunu gerçekleştirerek denizlerin gittikçe kirlendiğini, bunu önlemek için insanların bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak "Ayda 40 bin plastik çöpe atılıyor. Çöpler bin yıl boyunca çözülmüyor. Sofranıza gelen balığı bile yerken 2 kere düşünmeniz gerekiyor. Dünya geneline bakıldığında okyanusların tehlike altında olduğunu görüyoruz. 7. kıta tamamen çöpten oluşuyor. Bu kıta Türkiye’nin 5 katı büyüklüğünde. Denizlerdeki kirliliği temizlemek adına birçok proje var devam etmekte fakat biz sürekli atık ürettiğimiz için bu projeler ne kadar temizlik yapsa da yerinde saymış oluyor” dedi.
Yazıcı’nın sunumunun ardından Çalıştay’ın 2’nci oturumunu Atık Yönetimi Uzmanı İlkim Yiğit “Türkiye’de ve Dünyada Atık Yönetimi” başlığıyla gerçekleştirdi. Yiğit sunumda doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye, depozito iade sistemine kadar birçok konuda aktarım yaptı.

“Atıklarını Dönüştür Dünyayı Değiştir Çalıştayı”nın ilk günü katılımcılarının sorularının cevaplanması ve anket çalışması ile son buldu.