Ankara İbni Sina Hastanesi’nde ağır iş yükü altında ezilen ve emeklerinin karşılığını alamayan ameliyathane hemşirelerinin tayin istemesi, emekliye ayrılması, yer değiştirmesi nedeniyle ameliyathane sayısı 28’den 15’e düştü. Bu durumun hastaları mağdur edeceği belirtildi.

Hemşirelerin göçü ameliyatları da vurdu
Fotoğraf: DepoPhotos

Sibel BAHÇETEPE

Türkiye’nin en büyük hastanelerinden olan Ankara Üniversitesi İbni Sina Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin ameliyathane sayısının 28’den 15’e düşürüldüğü ortaya çıktı. Ağır iş yükü altında ezilen ve emeklerinin karşılığını alamayan ameliyathane hemşirelerinin hastaneden tayin istemesi veya EYT’den yararlanarak emekliye ayrılmasının bu durumda etkili olduğu belirtildi. Hekimler,  ameliyathane sayısının düşürülmesinin hastaları da olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Sağlığa ve sağlık çalışanına bakış acilen değişmeli. Yoksa sorunlar devam eder" uyarısını yaptı.

HEKİMLER TEPKİLİ

1985 yılından bu yana başkentte hizmet veren İbni Sina Hastanesi, bin 280 yatağı ile kentin ve ülkenin en büyük hastanelerden biri olma özelliği taşıyor.

Yılda ortalama 50 bin ameliyatın yapıldığı, 600 bin hastaya poliklinik ve 35 bin hastaya yataklı tedavi hizmeti veren hastanenin ameliyathalerinde son bir yıldır yenileme çalışmaları yapıldı. BirGün’ün edindiği bilgilere göre, hastane genelinde 28 olan ameliyathane sayısı ise son düzenleme ile 15’e düşürüldü. Ameliyathanelerinin yenilenmesi sırasında 200 milyon TL’ye yakın masraf yapıldığı ancak kullanılabilir ameliyathane sayısının düşürülmesinin hastane içindeki cerrahi branşlardaki hekimler arasında da tepkiye neden olduğu kaydedildi. Bu kararın alınmasında ise ameliyathane hemşiresi yetersizliğinin geldiği iddia edildi. Şu an da hem depremzedelerin hastaneye geldiği, hem elektif vakalar yani randevulu vakaların randevularının geciktiği, büyük bir sıkıntının yaşandığı öğrenildi. Ameliyathane hemşirelerinin bir kısmının erken emeklilikle ayrıldığı, bir kısmının ağır çalışma şartlarından dolayı tayin istedikleri iddialar arasında.

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, ameliyathane sayısının düşürülmesinin tedavilerde aksamalara yol açacağını söyledi. 

Dr. Muharrem Beytemür - Ankara Tabip Odası Başkanı

SAĞLIĞA BAKIŞ DEĞİŞMELİ

Baytemür "Edindiğimiz bilgilere göre, EYT nedeniyle hastaneden ayrılmalar olmuş. Ancak onun öncesinde şöyle bir durum varmış. Çalışma yoğunluğu sebebiyle hemşireler ya başka hastanelere gitmiş, ya tayin istemiş. O nedenle bir hemşire azalması var. Ancak temel nedenlerden birisi EYT olsa da ameliyathanenin yoğun çalışması, emeğin karşılığının olmaması hemşirelerin gitmesine neden olmuş" dedi. Baytemür, şöyle devam etti: "Son yapılan değişiklik ile hekimlerde bir miktar teşvik, taban gibi şarta bağlanan bir düzenleme yapıldıysa da bu durum hemşireler dahil diğer sağlık çalışanlarına yapılmadı. Bu çalışanların da yoğunlukları devam ediyor. Maraş depreminin ardından Ankara’ya da çok sayıda depremzede geldi. Hem depremzedeler, hem ameliyat olmak için bekleyen hastalar bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Ayrıca Kızılay’daki kan stokunun azalması, elektif ameliyatların ötelenmesi bütünüyle sıkıntı. Problemin çözülmesi gerek ama bunun çözümü sağlığa bu bakışla mümkün değil. Bir tarafı çözüyormuş gibi yapıyorsun diğer taraftan başka bir şey patlak veriyor. O nedenle başka bir bakış açısına ve düzenlemeye ihtiyaç var. Randevular daha da artacak bu şekilde. İbni Sina en büyük hastanelerden biri, hem yatak kapasitesi hem de hasta potansiyeli bakımından. Sağlığa ve sağlık çalışanına bakış acilen değişmeli. Yoksa sorunlar devam eder."

Haberimize ilişkin hastane başhekimliğini aradık. Ameliyathane sayısının azaltılmasına yönelik sorularımız  hastane başhekimliği tarafından yanıtsız bırakıldı.