Türkiye Hemşireler Derneği, deprem nedeniyle üniversiteler için uzaktan eğitim modeline geçilmesi kararının hemşirelik eğitimini olumsuz etkilediği ve üniversitelerin farklı eğitim modelini seçmesine tepki göstererek ‘hemşirelik eğitiminde standartlaşma’ talebinde bulundu.

Hemşirelik öğrencilerinden standart eğitim talebi

HABER MERKEZİ

Türkiye Hemşireler Derneği (THD) Öğrenci Komisyonu, hemşirelik eğitiminin büyük ölçüde uzaktan olmasına ve üniversiteler tarafından farklı kararlar alındığına dikkat çekerek 'hemşirelik eğitiminde bir standart' sağlanamadığını açıkladı.

THD Öğrenci Komisyonu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı’nın açıklaması üzerine birçok üniversitede hemşirelik eğitimine ilişkin farklı senato kararları alınmasına tepki gösterdi.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, bu durumun ülke genelinde hemşirelik eğitiminde bir standart sağlanmaması, eşitsizlik, özellikle ilk üç yılın büyük ölçüde uzaktan eğitimle yürütülmesi ve nitelikli hemşirelik eğitimi için gerekli asgari şartlardan giderek uzaklaşılması riskini gündeme getireceği belirtildi.

Açıklamada, “Teorik bilgi yanında beceri eğitimi de gerektiren hemşirelik temel dersleri, hemşirelik eğitiminin dört yılına dağıtılmıştır. Hemşirelik eğitiminin her aşaması, mesleki beceri laboratuvarları, klinik ve sahada uygulamalı eğitim gerekmektedir. Pandemi döneminde aldığımız eğitimin yaraları henüz saramamışken, pandemi döneminde aldığımız uzaktan eğitimin yol açtığı açıkları kapatmaktan bile halen çok uzakken; hemşirelik eğitiminde standarttan uzaklaşan farklı uygulamaları kabul etmiyoruz” denildi.

Mesleklerinin temel bilgi ve becerilerinin öğretildiği 1,2 ve 3’üncü sınıf eğitimlerinin uzaktan olmasını kabul etmediklerini belirten öğrenciler, herkesi nitelikli hemşirelik eğitimine sahip çıkmaya davet etti.