Sakarya Hendek’te 7 işçinin ölümüne neden olan patlamaya ilişkin bilirkişi raporunda yedi sanığın tamamı kusurlu bulundu. Raporda depolara aşırı patlayıcı yüklendiği, işçilere koruyucu ekipman verilmediği yer aldı.

Hendek patlamasına davetiye çıkarılmış

EMEK SERVİSİ

Sakarya’nın Hendek ilçesinde 7 işçinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasıyla ilgili açılan davaya ilişkin bilirkişi raporunda 7 sanığın tamamı kusurlu bulundu. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen raporda 4 ayrı patlamanın geldiği belirtilirken, patlayıcıların depolandığı alanda yasal sınırların aşıldığı ve fabrika mühendisliğinin üretim yapmaya elverişli olmadığı da belirtildi. Ayrıca misket deposundaki patlamanın 13 bin 396 kilo TNT patlamasına eşdeğer olduğu ifade edildi.

13 ton 396 kilogram TNT’ye eş değer

Aralarında A sınıfı iş güvenliği uzmanı, kimya mühendisi, inşaat mühendisi ve bilgisayar mühendisinin bulunduğu 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, fabrika yetkililerinin elektrik tesisatı, depolama alanlarının güvenliği, fabrika yetkililerinin risk değerlendirmesi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi birçok alanında kusurlarının olduğu belirlendi.

Bilirkişi tarafından hazırlanan rapora göre, ‘Çin Mahallesi’ olarak adlandırılan misket üretim laboratuvarında yasal olmayan ve tüzüğe aykırı bir şekilde üretim ve depolama yapıldığı tespit edildi. 4 ayrı patlamanın meydana geldiği aktarılan raporda patlamalardan birinin Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından ölçülen değerlere göre 1.7 şiddetinde deprem etkisi yarattığı vurgulandı.

Uzatma kablosuyla çalıştırıldı

Ayrıca binalarda kullanılan teknolojinin de yetersiz olduğu raporda yer aldı. Buna göre havalandırma yapması gereken fanların sızdırmaz olmadığı tespit edildi.

Kaçak olduğu düşünülen binalardan birinde ise kurutma işleminin bina dışarısından çekilen uzatma kablosuyla çalışan yağlı radyotörle yapıldığı belirtildi.

Koruyucu ekipman verilmemiş

Bilirkişi raporunda patlama alanından toplanan ayakkabılardan bazılarının da iş güvenliğine uygun olmadığı tespit edildi. Statik elektrik tehlikesine karşı anti statik koruyucu ekipmanın tüm çalışanlara verilmediği de yer aldı.

Raporda yer alan bazı ihmaller şöyle:

• İşçilere 2020 yılında hiç iş güvenliği eğitimi verilmedi.

• Acil durum toplanma alanı belirlenmedi.

• Zorunlu yapılması gereken tatbikatlar yapılmadı.

• Elektrik tesisatının toz, kıvılcım ve alev geçirmez olması gerektiği halde bu özelliklere uymadı.

• Kapalı tipte olmayan motorlar ve şarteller bina dışında olması gerekirken bu kurala uyulmadı.

• Nem ve ısının klimayla ayarlanması gerekirken bu işlemler fan tipi aspiratörlerle yapıldı.

• Kurutma odalarındaki rafların yanmaz malzemeden yapılması gerekirken ahşaptan yapıldı..

• Patlayıcıların taşınması için kullanılan araç egzozunun kıvılcım çıkarmayan cinsten olması gerekirken buna uymadı.

Yedi sanık da kusurlu bulundu

Hazırlanan raporda dava kapsamında yargılanan 7 sanık da kusurlu bulundu. Rapora göre, fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ile Ali Rıza Ergenç Coşkun asli derecede, sorumlu kimyager Asiye Angın, mesul müdür Ahmet Çağırıcı, idari ustabaşı Hasan Ali Velioğlu, genel ustabaşı Erşan Öztürk, iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt tali derecede kusurlu bulundu.

***

Ne olmuştu?

Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında, 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamada, 7 işçi hayatını kaybetti, 127 kişi de yaralandı. Olayın ardından Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında, patlamada ihmali olduğu belirtilen fabrika sahibi Yaşar Coşkun, fabrika sorumlu müdürü Asiye Angın, fabrika müdürü ve genel ustabaşı Hasan Ali Velioğlu, genel ustabaşı Erşan Öztürk iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt, sorumlu personel Ahmet Çağırıcı ve Ali Rıza Ergenç Coşkun ile hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2’şer yıl 8’er aydan 22’şer yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davada fabrika sahibi Yaşar Coşkun ile genel ustabaşı Hasan Ali Velioğlu tutuklu yargılanırken, diğer sanıkların tutuksuz yargılanmasına devam ediliyor.