Türk Halk Müziği’nin yaşayan efsanelerinden Belkıs Akkale, müzik sektöründe yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarının arttığına dikkat çekti. Akkale, “Örgütlülük güçlü olmaktır. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için varız” dedi.

Hep birlikte değiştireceğiz

Işıl ÇALIŞKAN

Dile kolay, 50 yıldır notalarla iç içe geçen bir yaşam… Dik duruşuyla da takdire şayan bir isim. Türk Halk müziğinin yaşayan efsanelerinden Belkıs Akkale’den bahsediyoruz. Maraş merkezli depremlerin ardından Akkale’nin de aralarında bulunduğu Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Korosu, Âşık Serdari’nin “Nesini Söyleyim” adlı yorumu ile çok ses getirdi.

“Nesini söyleyim canım efendim/Gayrı düzen tutmaz telimiz bizim/Arzuhal eylesem yar yar deftere sığmaz/Omuzdan kesilmiş başımız bizim” 200 yıl önce yazılmış bu sözler müziğin zamansızlığını da bir kez daha ortaya koydu.

Âşık Serdari’nin “Nesini Söyleyim” düetinin bu kadar ses getirmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Akkale, “Müziğin gücü büyülü bir şey. Birbirini tanımayan insanları birleştiriyor. Bu kadarını beklemiyorduk” dedi. Yurttaşların bu denli etkilemesinin nedenini sorduğumuzda ise, “Bu eserden bu kadar etkilenmelerinin nedeni 1800’lü yıllarda yaşamış olan Âşık Serdari’nin, adeta bugünü anlatan etkili sözleridir” cevabını verdi. Bu parçayı yorumlamaya, MÜYORBİR Olağan Yönetim Kurulu toplantısı sırasında karar verdiklerini belirten Akkale, “MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen böyle bir proje sundu, bizler de oybirliği ile kabul edip gerçekleştirdik” sözlerini kaydetti.

Akkale, ülkeyi yasa boğan Maraş depremlerinde yaşanan aksaklıkların nedenini sistem bozukluğuna” bağladı. Akkale, şu sözleri kaydetti: “Bu büyük felakette kaybettiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Toplum olarak yaramız çok büyük. Bunun yanı sıra süreçte olumsuzluklar bizleri derinden üzdü. Ne var ki öbür yandan halk dayanışması taktire şayan oldu.Tabii ki tüm bu olumsuzlukların tek sebebi sistem bozukluğudur.”

HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN VARIZ

Müzik sektöründe çok sayıda kadın taciz ve şiddete maruz bırakılıyor. Buna rağmen müzisyenlerin sığınacağı herhangi bir platform yok. Örgütlülüğün önemine dikkat çeken Akkale, şöyle konuştu: “Güzel ülkemde her dalda olduğu gibi müzik camiasında da kadına yönelik şiddet yaşanıyor. Bu, bilhassa son yıllarda oldukça arttı. Devlet yurttaşına sahip çıkmazsa şiddet sonlanmaz.

Örgütlü olmak güçlü olmaktır. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için varız. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır.”

Şiddet duygusunun temelinin çocuk yaşta oluştuğuna dikkat çeken müzisyen, “Öncelikle kadına yönelik şiddetleri sonlandırmak için şiddete meyilli, içerisinde şiddet barındıran erkekleri eğitip tedavi etmek gerekir. Anne babalara seslenmek istiyorum: Bilhassa erkek çocuklarımızı yetiştirirken bilinçli olmamız, her şeyden önce kadın erkek eşitliğini çok küçük yaşlarda çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Sevgiyi, saygıyı, hoş görüyü onlara aşılamamız gerekiyor. Onları şiddet duygularından arındırarak hayata hazırlamamız gerekiyor” sözlerini kaydetti.

Akkale, Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm kadınlara ‘‘özgürlük, eşitlik ve umut dolu olsun” mesajını verdi.