Besleyen, büyüten, eğiten, donatan, sınırları açanlar... Hepiniz katilsiniz!... AKP’nin dış politikası, Suriye’deki iç savaşı ülkemize taşıdı. Türkiye’de yuvalanan cihatçılar ortalığı kan gölüne çevirdi. Kobane’ye dayanışma amacıyla giden gençler, Suruç’ta cihatçıların hedefi oldu. Bombalı saldırıda 31 kişi katledildi

HEPİNİZ KATİLSİNİZ!

IŞİD’den kurtarılan Kobane’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere Urfa’nın Suruç ilçesine giden gençlere, basın açıklaması yaptıkları sırada bombalı saldırı düzenlendi. IŞİD tarafından düzenlendiği tahmin edilen saldırıda en az 31 genç yaşamını yitirdi, 100’den fazlası da yaralandı. Katliam bir ‘canlı bomba’ tarafından gerçekleştirildi.

SINIRI GEÇMEK İSTİYORLARDI
Kobane’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) çağrısıyla İstanbul ve Ankara’dan hareket ederek Urfa’nın Suruç ilçesine giden yaklaşık 300 genç, dün öğle saatlerinde sınırı geçmek üzere görüşmeler yapmaya başladı. Gençlere; HDP, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Bilim, Eğitim, Estetik Kültür ve Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) üye ve yöneticilerinin yanı sıra Devrimci Trabzonsporlular grubu ile Anarşist Faaliyet üyeleri de eşlik etti.

SALDIRGAN KİTLEYE KARIŞTI
SGDF’li gençler, geçiş öncesi konakladıkları Amara Kültür Merkezi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirmek isterken, açıklamanın yapıldığı sırada gençlerin arasında bir ‘canlı bomba’ kendini patlattı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaşanan patlama sonucunda, en az 31 kişi yaşamını yitirdiğini, 100’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaralanan gençler sınırlı sayıda ambulansla Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

KOBANE'NİN TAM KARŞISINDA
Suruç, PYD ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla gündeme gelen Suriye’nin Kobane bölgesinin tam karşısında bulunuyor. IŞİD’in yoğun saldırılarına karşın kentte kontrolü PYD elinde tutuyor.

***

Gazeteci avına çıkan Urfa Valisi konuştu!

IŞİD tarafından gerçekleştirilmiş olması muhtemel saldırı sonrasında gözler Urfa Valisi İzzettin Küçük’e çevrildi. Küçük, Suruç’taki katliamın sebebinin canlı bomba olarak kesinleştiğini açıklarken şu ifadeleri kullandı: “Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor. Olay çok taze. Kimdir, kimliği nedir, onun hakkında henüz bir bilgimiz yok. Olay yeri inceleme ekibi ve pek çok güvenlik kuvveti, o araştırmayı yapıyor ve netice alacaktır. Netice alınca kamuoyuyla paylaşacağız!”

IŞİD SORUSUNA SİNİRLENMİŞTİ
Küçük’ün, yaklaşık iki ay önce, “Urfa’da IŞİD’li var mı?” diye soran gazetecileri gözaltına aldırdığı ise unutulmadı. Vali’ye “keşke bazı şeylerin üzerini örtmek yerine, onları aydınlatmak için çaba gösterseniz” diye tepki gösterilirken, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de bir açıklama yayınladı. ÇGD tarafından yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi: “Hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşıyor, yakınlarına sabırlar diliyoruz. Hükümeti ve yetkilileri, gazetecilerle uğraşmak yerine asıl vazifeleri olan vatandaşın can güvenliğini sağlamaya, bu saldırıların gerçek sorumlularını bir an önce bulmaya çağırıyoruz!”

***

Partiler heyet gönderdi

CHP ve AKP, Suruç’taki patlamanın ardından bölgeye gidip incelemelerde bulunması için heyetler görevlendirdi. Başbakan Davutoğlu Ankara’ya dönerken, Kılıçdaroğlu ise Twitter’dan katliamı lanetledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç’taki patlamayla ilgili İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldıktan sonra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e bölgeye giderek incelemelerde bulunmaları talimatı verdi.

DAVUTOĞLU DÖNDÜ
Diğer yandan Suruç’taki patlamanın ardından Davutoğlu, Ankara’ya acil dönüş yaptı. Başbakan’ın Çankaya Köşkü’ne geçtiği ve kendisinin başkanlığında, yetkililerin katılımı ile değerlendirme yapacağı öğrenildi.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de bölgeye CHP’nin acilen bir heyet gönderdiğini açıkladı. Tekin, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başkanlığında, yaklaşık 10 CHP’li vekilin yer aldığı bir heyetin incelemelerde bulunmak üzere Suruç’a hareket ettiklerini de söyledi.

'YÜREKLERİ YAKTI'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suruç’taki saldırının yürekleri yaktığını belirterek, “terörü ve onu besleyenleri” lanetledi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, “Suruç’taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum” değerlendirmesini yaptı.

***

‘Halkımız güvenliğini almak durumunda’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş saldırının ardından “En önemli konu, artık halkımız kendi güvenliğini almak durumunda” dedi. Demirtaş, “Tüm il ve ilçe teşkilatlarımız kendi güvenlik tedbirlerini almalıdır. İddia ediyorum Suruç’ta açıklama yapacak gençlerin tamamı kayıt altındadırlar. Orada kimler var Emniyet biliyordur. Kimse kimseyi kandırmasın. Devlet oraya kim gelecek kim gidecek biliyor” ifadelerini kullandı. Demirtaş, yarın MYK’de gelişmeleri değerlendireceklerini açıkladı.

‘HABERSİZ OLMAZ'
HDP Eş Başkan Figen Yüksekdağ da iktidarın katliama zemin hazırladığına dikkat çekerek, “Türkiye’de hiçbir güç Şanlıurfa-Suruç hattında MİT ve devletin istihbari birimlerinin bilgisi olmadan hareket edemez” dedi. Yüksekdağ, Urfa Valisi Küçük’ün görevden alınmasını da istedi.

***

'IŞİD’i destekleyen AKP sorumludur'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Suruç’ta gerçekleştirilen katliama ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Bu katliamdan birinci derecede IŞİD’i destekleyip büyüten AKP hükümeti sorumludur. Bu gençlerin katili doğrudan AKP’dir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti: “AKP’nin Kürt düşmanlığı ve Kürt düşmanlığı temelinde IŞİD’le kurduğu ilişkiler ve ittifak bu katliamı ortaya çıkarmıştır. Suriye’de de Türkiye’de de IŞİD’i AKP Hükümeti yaratmıştır. Artık Türkiye’de kim IŞİD’li, kim AKP’nin emrindeki istihbarat üyesidir belli değildir. AKP Kürt düşmanlığı sonucu IŞİD’i Türkiye’ye taşımış ve IŞİD’le iç içe geçmiştir.”