Afganistan’dan Libya’ya Ukrayna’dan Yemen’e çatışmalar devam ediyor. Son olarak Avrupa’ya da sıçrayan savaş nedeniyle evini, okulunu geride bırakarak zorla yerinden edilenlerin sayısı ilk kez 100 milyonu aştı.

Her 100 kişiden biri yerinden edildi

Dünya genelinde zorla yerlerinden edilenlerin sayısı Rusya'nın Ukrayna işgalinin de etkisiyle ilk kez 100 milyonu geçti. Silah baronları güçlerine güç katarken emperyalist savaşlar her geçen gün başka ülke ve kıtalara sıçrıyor. Çıkan çatışmalar nedeniyle her yüz kişiden biri evinden okulundan uzaklaşarak sığınmacı oluyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, (UNHCR) dünya genelinde çatışmalar, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulümden kaçmak zorunda kalanların sayısının ilk kez 100 milyon sınırını aştığını duyurdu. Raporda, bu sayının 'endişe verici' olduğunun altı çizildi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başladığı Ukrayna işgali sonrası ise 8 milyon kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalırken, 6 milyon kişi de ülke dışına çıktı.

UNHCR, Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları nedeniyle zorla yerinden edilenlerin sayısının 2021 sonunda 90 milyona yaklaştığını kaydetti.

UYANMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, mültecileri, sığınmacıları ve kendi ülkelerinde yerinden edilmiş 50 milyondan fazla insanı kapsayan eşik sayıyı, "geçilmemesi gereken bu net rakamın bir uyanma çağrısı' olması gerektiğini söyledi. İnsani yardımların hafifletici olduğunu vurgulayan Grandi, eğilimi tersine çevirmenin yolunun 'barış ve istikrar' olduğunu kaydetti.

Zorla yerinden edilen 100 milyon kişi dünya nüfusunun yüzde birden fazlasına tekabül ediyor.