Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) verem, hepatit B ve çocuk felci aşılarının temininde iki aydır sorunların yaşandığını dile getiren Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan hakkında soruşturma başlatıldı. Meslek örgütleri “Soruşturmalara son verin” dedi.

Her ağzını açana soruşturma sopası
Fotoğraf: Freepik

Sibel BAHÇETEPE

Sağlık sistemindeki sorunları dile getirenler, basına demeç veren hekim ve sağlık çalışanları ‘soruşturma sopası’ ile karşı karşıya. Son olarak Urfa’da ‘aşı yok’ dediği için Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. Eryazğan "Bakanlık sorunu çözmek yerine, sorunu dile getirenle uğraşıyor" dedi.

AKP hükümeti ve Sağlık Bakanlığı, mevcut sistemde yaşanan sorunları gündeme getiren, basına demeç veren sağlıkçılara yönelik baskılarına hız kesmeden devam ediyor. Koronavirüs salgını sürecinde ise bilimsel verilerden yola çıkarak uyarılar yapan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında da rektörlük tarafından “halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirici” açıklamalar yaptığı iddiasıyla soruşturma açılmış, geçen günlerde de şehir hastaneleri açılırken Ankara'da kapatılmak istenen ve işlevsiz hale getirilen hastaneler hakkında Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü olarak demeç veren Dr. Bayazıt İlhan da hakkında da inceleme başlatılmıştı. Son olarak 2 Aralık'ta BirGün'ün gündeme getirdiği "Aşı temininde büyük kriz" başlıklı haberde, ülkenin pek çok yerinde verem, hepatit B ve çocuk felci aşılarının ASM’lerde bulunamadığını gündeme getirilmiş, haberde Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan'ın demeçlerine de yer verilmişti.

2 Aralık’ta BirGün’de yer alan haber.2 Aralık’ta BirGün’de yer alan haber.

YÖNTEM BU OLMAMALI

Bunun üzerine geçen günlerde Eryazğan hakkında Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafınca soruşturma başlattığı ortaya çıktı ve Eryazğan müfettişe ifade verdi. BirGün’e değerlendirme yapan Eryazğan “Verem, hepatit B ve çocuk felci aşılarıyla ilgili iki ay önce aşı ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkınca ve sorun çözülemeyince konuyu dernek başkanı olarak gündeme getirdim ve soruşturma ile karşı karşıya kaldım" dedi. İfadesinde, müfettişin "Böyle bir açıklamanız var mı, bu siz misiniz?" gibi sorular yönelttiğini söyleyen Eryazğan, "Bu açıklamayı dernek başkanı olarak yaptığımı söyledim ve süreci anlattım. Onlar da bakanlığın stoklarda aşıların gördüğünü, stokların bu noktada sıkıntılarının olmadığını iletti. Ben de geçen hafta bir çocuğun Hepatit B aşısını yapamadığımı ve geri göndermek zorunda kaldığımı, her ASM'de onlarca hepatit aşısı yapılması gereken bebek varken her bir birime iki tane aşı verildiğini ve çocukların aşı yapılmadan geri döndüğünü ifade ettim" değerlendirmesini yaptı. Bakanlığın sorunu çözmek yerine, sorunu dile getirenler hakkında soruşturma yapmasına tepki gösteren Eryazğan, şöyle devam etti: "Sorun çözmenin yöntemi ve metodu bu değil. Sorun çözme sahadaki problemi anlamaktır. Müfettişin görevlendirilme nedeni bu sorunların basına yansıması. Esas olan sorunu çözmek değil, onun yerine sorunu dile getirenle uğraşmak."

Doktor Hacı Yusuf Eryazğan - Urfa Aile Hekimleri Derneği BaşkanıDoktor Hacı Yusuf Eryazğan - Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı

ALGI YAPILIYOR

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Yönetim Kurulu da "Olmayan aşıya var diyemeyiz" diyerek özetle şu açıklamayı yaptı: "Urfa'da son iki aydır yaşanan aşıya erişim sorunları üyelerimiz tarafından derneğimize bildirildi, ŞUAHED, halk sağlığını ilgilendiren her konuda oldugu gibi bu konuda da hızlıca muhataplarına yani Şanlıurfa Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Şube’sine sorunları iletti. Devamında sorunlar yazılı olarak Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletildi. Konu Halk Sağlıgı Genel Müdürlüğü’ne de iletildi. Bu bildirimlere rağmen yaşanan soruna maalesef çözüm sunulmadı. Aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle aile sağlığı merkezlerinin kapısından aşı olamadan dönen her bebek, her çocuk bizim çocuklarımızdır ve hiçbirinin hasta olmasını sorun yaşamasını istemeyiz. Sorunu çözmek yerine Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan müfettiş gönderilerek başkana soruşturma açılmıştır. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz. Doğruları söylemeye devam edeceğiz. Kağıt üzerinde ‘bu kadar aşı geldi, şu kadar aşı dağıtıldı, stokda şu kadar aşı görünüyor’ gibi algılara kapımız kapalıdır. İki aydır temininde sıkıntı yaşanan aşıları sırf müfettişe 'şu aşılar yok’ denildiği için aniden aile sağlığı merkezlerine az miktarda aşı getirip, yarım saat sonra ortada şikayet yokken denetime gelerek ‘aaa bakın aşınız varmış’ diyerek ortaoyunu oynamaktan vazgeçin!"

***

BU TAVIR KABUL EDİLEMEZ

Birlik Dayanışması Sendikası “Arkadaşımızın yanındayız!” açıklamasını yaparken; Urfa Tabip Odası da soruşturmanın kabul edilemez olduğunu kaydetti ve “STK’ler ile meslek örgütlerinin en temel görevleri var olan sorunları dile getirmek, çözüm için yetkilileri göreve çağırmaktır. Sorunu çözmek yerine sorunu dile getirenlere yönelmek yönetememenin sonucudur” açıklamasını yaptı.