Savaş içinde savaşın yaşandığı Yemen’de büyük bir insanlık dramı yaşanırken UNICEF “Çocuklar beş yıldır süren bu savaştan dolayı çok şey kaybetti” açıklaması yaptı

Her çocuk dünyanın ilgisini hakediyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) savaşın Yemen’de sayılamayacak kadar çok sayıda aileyi parçaladığını belirtti. Twitter hesabında UNICEF’in Yemen Temsilcisi Sara Beysolow Nyanti’den aktarılan açıklamada, “Yemen’deki çocuklar 5 yıldır süren bu savaştan dolayı çok şey kaybetti” ifadeleri yer aldı.

Nyanti, uluslararası toplumun oradaki çocukların ne kadar büyük zorluklar içinde olduğunu anlaması gerektiğini belirterek, “Burada her çocuk dünyanın ilgisini hakediyor” dedi.

Savaşın Yemen’de sayısız aileyi paramparça ettiğinin altını çizen Nyanti, Yemen’deki çocukların da dünyanın herhangi bir yerindeki çocuklarla aynı hakları olduğunun dünya tarafından bilmesi gerektiğini vurguladı.

SİVİL HALKA İŞKENCE

İnsan Hakları Gözlemevi, Suudi Arabistan ordusunun Yemen’in doğusundaki bölgelerde, sivil halka yönelik “işkence, adam kaçırma ve keyfi tutuklamalar” dahil olmak üzere çok sayıda ihlalde bulunduğunu duyurdu.

New York merkezli İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Yemen’in Umman ve Suudi Arabistan sınırı yakınındaki el-Mehre vilayetinde, Suudi Arabistan ordusunun yerel sivil nüfusa yönelik işkence eylemlerine karıştığına ilişkin kurbanların ifadelerinin yer aldığı bir rapor yayınladı.

Raporda ifadelerine yer verilen Yemenliler, Mehre vilayet merkezindeki gizli bir hapishanede tutulduklarını ve işkenceye maruz kaldıklarını aktardı. Yemenlilerin, 16 ayrı sefer keyfi tutuklandığı belirtilen raporda, 5 ayrı vakanın da “zorla kaçırılarak Suudi Arabistan’a götürüldüğü” aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

2011 Baharı’ndaki Arap Baharı olaylarının ardından kaos ve istikrarsızlığa sürüklenen Yemen’de çatışma içinde çatışma yaşanıyor. 2015’ten bu yana Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderliğindeki Körfez Arap ülkeleri, devrik diktatör Ali Abdullah Salih’in ardından iktidara el koyan Sana merkezli Husi’lere savaş açmış durumda. Ülkede Şubat 2018’den itibaren Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi liderliğindeki Aden hükümeti ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi arasında da çatışmalar yaşanıyor.