Gıda Mühendisleri Odası, 22 Mart Dünya Su Günü’nde, “Su kaynaklarının korunması” için çağrı yaptı. Yapılan açıklamada, kamu eliyle su kaynaklarını koruyacak yatırımlar yapılması gerektiği de ifade edildi.

Her damla değerli

HABER MERKEZİ

İklim krizi ve iktidarın yanlış politikaları nedeniyle su kaynakları her geçen gün azalıyor. Bugün ise 22 Mart Dünya Su Günü. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası da Dünya Su Günü nedeniyle “Her Damla Su Değerlidir” başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, tarım ve hayvancılığın güvenilir suya bağımlı sektörler olduğu vurgulanarak “Sürdürülebilir kalkınmanın her alanında temiz ve kesintisiz suya ihtiyaç vardır” denildi.


Atıkların doğaya salınmaması veya sularda kirliliğin önlenmesi konusunda yapılan yasal düzenlemelerin uygulamada da karşılık bulmasının gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Tarım ve gıda sektörüne kamucu bakışla yaklaşmak; atık ve gübreleri değerlendirerek su kaynaklarını koruyacak yatırımları kamu eliyle ve bir an evvel yapmak önemli ve vazgeçilmez tedbirlerdir. Su yönetimi multidisipliner bir konudur. Su kaynaklarının korunması, suyun sürdürülebilir yönetimi kamunun temel görevidir. Çevre, iklim, tarım, gıda, toprak su politikalarında bir an evvel katılımcı bir yaklaşım benimsenmeli ve başta kamu kurumu niteliğinde meslek odaları olmak üzere bilim insanları ve ilgili kesimler sürece dahil edilmelidir” ifadeleri yer aldı.

“İçme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasından başlayarak; suyun dağıtım, toplama ve tüketim noktasında önlemler alınmalı, suların dezenfeksiyonu belirli sıklıkla yapılmalıdır. Tüketime sunulan suların sürekli ve etkili şekilde dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Kamu yöneticileri halkın güvenli suya yeterli miktarda ve ücretsiz olarak ulaşmasını sağlamakla yükümlüdür. Tatlı su kaynaklarının ticarileşmesine son verecek politikalar kısa sürede hayata geçirilmelidir. Yeraltı suyunun keşfedilmesi, korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması; artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak, sağlıklı yaşamı korumak, kuraklık ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için acil olarak odaklanılması gereken bir politika alanıdır. Su ile ilgili yatırımların yetersizliği afet dönemlerinde risk yönetimi ve finansman sorunlarına yol açmaktadır. Yeraltı suyunun tarım ve sanayide elzem oluşu, ekosistem ve iklim değişikliğine uyum sağlamadaki değeri ve sanitasyon için ön koşul olması su kaynaklarımızla ilgili politikaların ciddiyetle oluşturulmasını ve uygulamaların bir an önce hayata geçirilmeli.”