Son bir haftada sekiz kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Kadın dernekleri, kadın ölümleriyle birlikte şüpheli ölümlerde de artış yaşandığını söyleyerek, soruşturmaların titizlikle yürütülmediğini vurguladı.

Her gün bir şüpheli kadın ölümü
Fotoğraf: ANKA

İlayda KAYA

Kadına yönelik şiddet ve cinayetin ardı arkası kesilmezken şüpheli kadın ölümlerine ise her gün bir yenisi ekleniyor. Kim tarafından ve nasıl öldürüldüğü belli olmayan kadınların birçok yerde cansız bedenleri bulunuyor. Kadınların kimi göl kenarında kimi bir evin bahçesinde bulunuyor. Bazı kadınlar ise “yüksekten düşerek” hayatını kaybediyor.

Son 1 haftada en az 8 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bu kadınların 2’si yüksekten düşerek ölürken, 6’sının cansız bedenleri sokaklar ve ırmakta bulundu. Bu 8 kadının öldürülmeden önce fiziksel şiddet gördüğü de belirlendi. SOL Feminist Hareket Üyeleri, şüpheli ölümlerin aydınlatılması için gerekli çalışmaların titizlikle yürütülmediğini söyledi.

FAİL CEZALANDIRILMALI

SOL Feminist Hareket Üyesi Fatoş Erol, BirGün’e yaptığı açıklamada, şüpheli kadın cinayetlerine ilişkin şunları söyledi: “Şüpheli kadın ölümlerindeki artışın en önemli nedenleri kadın cinayetlerine yönelik fiilen uygulanan cezasızlık politikası ve kadın cinayetlerinin etkin bir biçimde soruşturulmamasıdır. Şüpheli kadın ölümlerinde çoğunlukla sanığın öne sürdüğü ‘intihar’ iddiası esas alınıyor ve bu nedenle ölüm sebebi ile ilgili yeterli delil toplama yapılmıyor. Bu kadar çok sayıda kadının neden intihara, özellikle de ‘yüksek bir yerden atlayarak’ intihara meyilli olduğuna yönelik bir araştırma yürütülmüyor. Üstü örtülen çok sayıda kadın cinayeti var.”

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Cezasızlık politikasına tepki gösteren Erol, “Cezasızlık politikası toplumda kadına yönelik şiddet eğilimini artırıyor. Failler kadın cinayetlerinde ne şekilde iyi hal indirimi alacaklarını ya da hangi tür cinayetlerde ‘intihar’ iddiası ile kurtulabileceklerini gayet iyi biliyorlar. Şiddet gören kadınların polise başvurması halinde polislerin şiddet uygulayan kişiye haber vererek barıştırmaya çalışmaları, mahkemelerden alınan uzaklaştırma cezalarının etkin bir biçimde denetlenmemesi gibi nedenlerle kadınlar şiddete karşı hak arama mücadelesinde yalnız bırakılıyor” dedi.

İktidarın da kadın cinayetlerini önleyen bir politika izlemediğini belirten Erol, “AKP iktidarının kurduğu ve varlığını borçlu olduğu gerici sermaye düzeninin yürüttükleri kadın düşmanı politikalar ve kadınların temel haklarına yönelik saldırılar, kadınları her türlü şiddete daha fazla maruz bırakıyor. AKP’nin siyasal İslamcı politikaları ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleştikçe kadınların varlığına yönelik saldırılar artıyor. Şiddet gören kadınların, şiddet uygulayandan uzaklaşması ve kendi hayatlarına devam edebilmelerine yönelik destek mekanizmalarının yeterli olmaması da kadın cinayetlerine yol açan temel sorunlardan birisidir. Kadınlar için güvenli bir yaşamı kurana dek mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

ÖNCE SİSTEM DEĞİŞMELİ

Erol, erkek şiddetinin önlenmesi için şu önerilerde bulundu:

•Eğitim sistemi baştan sona cinsiyet eşitliğini temel alan bir biçimde düzenlenmeli

•Bakanlık, kolluk kuvvetleri, hekimler, hukukçular cinsiyet eşitliği yönünden eğitim almalı

•Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı etkin bir çalışma yürütmeli

•Kadın cinayetlerinin, şüpheli ölümlerin istatistikleri tutulmalı

•Ölümlerin nedenleri detaylı şekilde araştırılmalı ve önlemeye yönelik politikalar geliştirmeli

•Bir denetim mekanizması kurulmalı.

***

KADIN AĞACA ASILI BULUNDU

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan orman kampında Ebru Tekeli adında bir kadının cansız bedeni bulundu. MA’nın haberine göre; kamp yapmaya gelen yurttaşlar, ağaca asılı kadını fark etmeleri üzerine sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerinde yapılan incelemede Tekeli’nin yaşamını yitirdiği belirlendi. Tekeli'nin cenazesi savcılık incelemesinin ardından morga kaldırıldı. Şüpheli ölümle ilgili soruşturma başlatıldı.