Eski Milletvekili Mahmut Alınak, milletvekili adaylığı sırasında yaptığı konuşmanın başında ve sonunda kullandığı 7 kelimelik Kürtçe

Eski Milletvekili Mahmut Alınak, milletvekili adaylığı sırasında yaptığı konuşmanın başında ve sonunda kullandığı 7 kelimelik Kürtçe ifadeler için 5 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Alınak, kullandığı her Kürtçe kelime için 22 gün hapis cezası aldığını söyledi.
Mahmut Alınak, yaptığı açıklamada DTP milletvekili adayı iken, Kars’ın Kağızman ilçesinde 20 Temmuz 2007’de düzenlenen mitingde yaptığı konuşma nedeniyle Kağızman Asliye Ceza Mahkemesi’nce toplam 19 ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.
33 DAKİKA BOYUNCA TÜRKÇE KONUŞUYOR
Alınak, CD çözümünü yapan polise göre konuşmasının 33 dakika sürdüğünü, bu 33 dakika boyunca hep Türkçe konuştuğunu, sadece konuşmasının başında Kürtçe: “Bırayêmin, xuşkêmin, bixêrhatin, serçeva hatin (Kardeşlerim, bacılarım, hoş geldiniz)”, sonunda da, “Bijî azadî (Yaşasın özgürlük)” dediği için mahkemenin kendisini 6 ay hapis cezasına çarptırdığını, TCK’nin 62. maddesi uyarınca cezanın 5 aya indirildiğini bildirdi.
‘BAŞBAKAN’A HEDİYEM OLSUN’
Aynı konuşmasında Başbakan’a hakaret ettiği gerekçesiyle de ceza aldığını belirten Alınak, “İnsanlara hakaret etmek tabiatım değil. ‘Al ananı git’ diyemem kimseye. Başbakan’ı göz önündeki meseleler nedeniyle eleştirdim, o kadar. Mahkeme eleştirilerim nedeniyle bana ayrıca 17 ay 15 gün hapis cezası daha verdi. Bu ceza TCK’nin 62. maddesi uygulanarak 14 ay 17 güne indirildi. Böylece toplam 19 ay 17 gün hapis cezasına çarptırılmış oldum” dedi. Mahkemenin kendisinin 5 yıl denetim altında tutulmasına karar verdiğini ifade eden Alınak, son cezayla birlikte kendisine verilen hapis cezalarının toplamının 7 yıl 7 ay 17 gün olduğunu kaydederek şöyle dedi: “Sözün önemi kalmadığı için herhangi bir yorumda bulunmaya gerek görmüyorum. Sadece, Tu bı xêr hatî girtîgeh, dibêjim. (Sen hoş geldin hapishane, diyorum) ‘TRT6 tu bi xêr hatî’ diyen Başbakan’a bu hapis cezaları hediyem olsun.” ANKA
Ahmet Türk’e
ev için bin imza
ANAYASA Mahkemesi tarafından kapatılan DTP’nin milletvekilliği düşürülen Eşbaşkanı Ahmet Türk için başlatılan “Evim Evinizdir, Kabul Etmeniz Onur Verir” kampanyasına bin imza verildi.
Ahmet Türk’e Ankara’da kiralık ev verilmemesi nedeniyle bir grup aydın tarafından başlatılan kampanyaya imza verenlerin isimleri gazetelere verilen ilanlarla yayımlandı.
“Ayrımcılık ve saygısızlığa hayır” diyen bir grup aydının başlattığı kampanyaya aralarında yazar, gazeteci akademisyen ve sanatçıların da bulunduğu şu isimler imza verdi: “Baskın Oran, Ali Nesin, Oya Baydar, Mete Çubukçu, Şanar Yurdatapan, Balçiçek Pamir, Gençay Gürsoy, Meral Tamer, Lale Mansur, Deniz Türkali, Ferhat Tunç, Servet Kocakaya, Zeynep Tanbay, Berat Günçıkan, Çağatay Anadol, Emine Uşaklıgil, Ercan Kanar, Mithat Sancar, Nazan İpşiroğlu, Oktay Etiman, Fikret Başkaya, Şükrü Erbaş, Gülten Kaya, Halil Berktay, Orhan Alkaya, Sungur Savran, Sibel Özbudun, Zeynep Oral, Saruhan Oluç ve Piyale Marda” Toplanan imzalar, Ahmet Türk’e iletilmek üzere önümüzdeki günlerde BDP’ye verilecek.