Mardin’in Yeşilli ilçesinde yargı kararlarına rağmen yurttaşların evleri zorla yıkılıyor. 279 milyon TL’lik ‘kentsel dönüşüm’ ihalesi Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen AKP’li Raşit Hacıoğulları’nın şirketine verildi.

Her şey dönüşüm rantı için
Fotoğraf: MA

İsmail ARI

İktidar kentsel dönüşüm projeleriyle yandaş müteahhitlere milyonlarca lira aktarıyor. Yaklaşık 15 bin nüfusa sahip olan Mardin’in Yeşilli ilçesinde yaşayan yurttaşlar, yaklaşık 6 yıldır AKP’li ilçe belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm zorbalığına karşı mücadele ediyor. Mağdur olduğunu belirten yurttaşlar, geçen aylarda evlerine olması gerekenin çok altında değer biçildiğini söyleyerek mahkeme kararlarına rağmen devam eden yıkım çalışmalarına tepki göstermişti.

BAKANLIK DÖNÜŞÜM İÇİN 600 GÜN SÜRE VERDİ

Tartışmalı kentsel dönüşüm projesi için düzenlenen ihalenin sonucu açıklandı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 22 Eylül tarihinde “Mardin İli, Yeşilli İlçesi Kentsel Dönüşüm Yapım İşi” adı altında ihale düzenledi. İhalenin 279 milyon TL’ye Tekno Kanal İnşaat ile Bayındırlar Yapı iş ortaklığına verildiği ve bakanlık ile şirketler arasında 18 Eylül’de sözleşme imzalandığı açıklandı. Şirketlere kentsel dönüşüm projesini tamamlamaları için 600 gün süre verildi. Milyonlarca liralık ihale Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır adrese teslim ihale olarak yorumlanıyor.

Öte yandan kentsel dönüşüm ihalesinin verildiği iş ortaklığında yer alan Tekno Kanal İnşaat Şirketi’nin sahibi Raşit Hacıoğulları ise 2011 seçimlerinde AKP’den Elazığ milletvekili aday adayı olmuştu. Hacıoğlulları’nın kızı Nidanur Akman da İstanbul İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesiydi.

Hacıoğulları, milletvekilliği aday adaylığı için yaptığı başvuru sırasında yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “ANAP çizgisinden ayrıldıktan sonra, ANAP’tan ayrıldım. Daha sonra Erdoğan’ın isteği ile Refah Partisi (RP) çatısı altında çalışmalara başladım. 27 Mart 1994 yerel seçimlerine 3 ay kala İstanbul’a giderek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte seçim çalışmalarını sürdürdüm.”

KAMUDAN 10 YILDA 761 MİLYON TL’LİK İHALE

TOKİ’nin 24 Aralık 2020 tarihinde düzenlediği Elazığ Yemişlik Mahallesi deprem konutları isale hattı inşaatı ihalesi de 52 milyon 200 bin TL’ye Tekno Kanal İnşaat Şirketi’nin olmuştu. Raşit Hacıoğulları’nın yöneticisi olduğu ve kardeşlerinin de ortağı olduğu Tekno Kanal Şirketi, İBB’den AKP tarafından yönetildiği yıllarda milyonlarca liralık birçok ihale aldı. Hacıoğulları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Marmara Denizi’ndeki müsilajın temizlenmesi için düzenlenen ihaleyi de almıştı. Hacıoğulları’nın Tekno Kanal Şirketi, kamudan son 10 yılda 22 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 761 milyon TL’yi buluyor.