Her şeyi kayıt altına alın

Hüseyin Şimşek

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelere dönük operasyonlara karşı atılacak adımları masaya yatırdıklarını ve çeşitli kararlar aldıklarını söyledi.

CHP olarak, belediyelere yönelik hukuksuz girişimlere karşı atılacak adımları değerlendirmek üzere önceki gün Yerel Yönetimler Hukuk Komisyonu’nun oluşturulduğunu ve belediye başkanlarına dokuz maddelik talimat yazısının gönderildiğini söyleyen Torun, şunları anlattı: “Belediye başkanlarımızdan ilk olarak, soruşturma haberi alınır alınmaz Genel Merkez’e, Belediye Hukuk Komisyonu’na ve il başkanlıklarına ivedilikle bilgi vermelerini istedik. Böylece parti olarak hemen hareket haline geçeceğiz. Ayrıca il başkanlıklarımız bünyesindeki hukuk komisyonlarımızda bulunan avukatlarımız da ivedilikle çalışmalara başlayacak. Ayrıca yazımızda, soruşturmalar sırasında avukatların da hazır bulunması gerektiğini, avukatlar olmadan hiçbir işleme başlanmaması gerektiğini vurguladık. Soruşturma kapsamında yapılacak aramaların belediyelerimiz tarafından kayıt altına alınmasını da istedik. Yine işlemler sırasında belediyelerimizin itiraz ettiği konuların tutanak altına alınmasını, bilgisayarlarda arama yapılırken sadece içeriklerin kopyasının alınabileceğini, yasa gereği bilgisayarlara ya da sabit disklere el konulamayacağını, el konulması halinde ise cihazların, verilen belgelerin mutlaka bir kopyasının alınması gerektiğini belirttik.”

Sayıştay'a ziyaret

Öte yandan CHP heyeti, Türkiye Belediyeler Birliği’nin, CHP’li belediyelere kaynak aktarmadığı gerekçesiyle denetlenmesi talebini dün Sayıştay Başkanı Metin Yener'e iletti. TBB’nin CHP’li belediyelere bütçesinden para vermediğini, yurt dışındaki belediyelere kaynak aktardığını belirten CHP’li Torun, “Belediyeler Birliği’ni Sayıştay’ın denetlemesi için TBMM İçişleri Komisyonu’nda şu anda yeterli imzayı topladık ve komisyonun toplanması için önerge verdik. Komisyonun önümüzdeki günlerde toplanmasını bekliyoruz. Ayrıca önümüzdeki hafta da Türkiye Belediyeler Birliği’nin denetlenmesi için Sayıştay Başkanlığı’ndan da randevu isteyeceğiz” açıklamasını yapmıştı.