EYT’liler yıllardır verdikleri mücadelenin ardından emekli olma hakkı kazandı ancak şimdi de eksik günlere ait olan prim borçlarını ödemeye çalışıyor. EYT’liler arabalarını, traktörlerini ve dükkânlarını satıyor.

Her şeyi satıyorlar
Doğum ve askerlik borcunu zam gelmeden ödemek isteyenler SGK önünde kuyruklar oluşturmuştu. (Fotoğraf: DHA)

Berkay SAĞOL

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), yıllar süren mücadelelerinin ardından kazanım sağladı ancak bu kez de prim borçlarını ödemekle uğraşıyor. Prim borçlanmaları yeni yılla birlikte bu 107 TL ile 800 TL arasında bir tutara yükseltildi. Eksik günlere ait olan prim borçlarını ödeyerek emekli olmaya çalışan EYT’lilerin bir kısmı altın ve dövizlerini bozdurmaya çalışırken, bazısı ise arabasını, kamyonunu, traktörünü internet üzerinden satıyor. Dükkânını satan ve işyerini devredenler bile var.


EYT borcunu ödemek isteyen bir yurttaş, 15 ton yük taşıma kapasitesine sahip kamyonunu, “EYT muhabbeti için satılık” başlığıyla 365 bin TL’den satışa çıkarırken bazı ilanlar şöyle:

• 27 kişilik 2008 model minibüsünü “EYT’den dolayı satılık plakasız verilecek” başlığıyla 565 bin TL olarak ilana koydu.

• 1995 model traktörünü 280 bin TL’ye satışa koydu, “EYT amaçlı satılık” başlığını yazdı.

• “EYT borcu için çok acil sahibinden” başlığıyla İstanbul’da 1 milyon 290 bin TL’ye içinde kiracı olan bir dükkân da satışa çıkarıldı.

• Samsun’da, “EYT nedeni ile ana-yol üzerinde kirası uygun devren satılık” başlığıyla 185 bin TL’ye oto tamircisini devretmek için ilan verdi.

her-seyi-satiyorlar-1111013-1.her-seyi-satiyorlar-1111014-1.



MAĞDURİYET HİÇ BİTMİYOR

“İşverenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşerek kıdem tazminatları için düşük faizli kredi talep etti” diyen EYT Federasyonu Yürütme Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, şunları söyledi: “Bizler işçiler, emekçiler olarak borçlanma yapan arkadaşlarımıza da düşük faizli kredi sunulmasını talep ediyoruz. Banka faizleri ihtiyaç kredilerinde çok yüksek. Biz böyle bir düşük faizli kredi açıklaması da bekledik ancak olmadı. Yine işçiden ziyade işverenin söz hakkının büyük olduğunu gördük. EYT’liler gidip 60 bin TL, 100 bin TL kredi çekerek emekli olacak ve faizler sebebiyle maaşlarının yarısından fazlasını çektikleri krediyi ödemek için harcayacaklar. Bunu yaşamak istemeyenler ise bugüne kadar yaptıkları birikimleri olan altınlarını, arabalarını, köyde çiftçilik yapıyorsa traktörlerini satmak zorunda kalıyor. EYT’liler bir taraftan kazanıyor ama bir taraftan mağduriyetler hiç bitmiyor. EYT’nin bir an önce Meclis’e gelerek kanunlaşmasını istiyoruz.”