Sınavların ismi değişse de ‘şaibe’ değişmiyor. ÖSYM’ye göre ‘sorunsuz’ geçen DGS’de bir aday sınav kitapçığının fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.

Her sınavda bir olay

HABER MERKEZİ

ÖSYM ve MEB tarafından yapılan merkezi sınavlarda son yıllarda sürekli şaibe iddiaları dile getiriliyor. Önceki gün gerçekleşen 2021 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) de de benzer bir olay yaşandı. Sınav esnasında bir aday tarafından cep telefonuyla 2021 DGS kitapçığının 3 sayfasının fotoğrafları çekilerek sosyal medyada paylaşıldı. Sınava telefonla girerek soruları çeken aday dün gözaltına alındı. Adayın gözaltına alındığını duyuran ÖSYM, sınavın sorunsuz bir şekilde 81 il ve Kuzey Kıbrıs gerçekleştirildiğini iddia etti. ÖSYM’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “11 Temmuz 2021 tarihinde 81 il ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirilen 2021 Dikey Geçiş Sınavı (2021-DGS) tüm sınav merkezlerinde sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır.

Sınav tamamlandıktan sonra sosyal medyada bir adayın soru kitapçığından bazı kısımların görüntülerinin paylaşıldığı görülmüştür. Adayın kimlik bilgisi tespit edilerek kolluk birimlerine intikal ettirilmiş ve aday kolluk birimlerince gözaltına alınmıştır. Konuya ilişkin yapılan incelemede, fiilin sınavın sıhhatini etkilemeyen münferit bir olay olduğu anlaşılmış olup söz konusu aday ve ihmali bulunan sınav görevlileri hakkında gerekli tüm hukuki yollara başvurulacağı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”

BENZER OLAY YKS’DE YAŞANMIŞTI

ÖSYM’nin bu açıklamasına karşın sosyal medyada büyük bir tepki oluştu. Son yıllarda merkezi sınavlarda ‘şaibe’ iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2020’de de benzer bir olay yaşanarak ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) bir öğrenci soru kitapçığının fotoğrafını çekerek sosyal medyada paylaşmıştı. ÖSYM olaya ilişkin, "Soru kitapçığını sosyal medyada paylaşan aday hakkında yasal süreç başlatılmıştır" açıklamasını yapmıştı.

DGS’de yaşanan şaibe 6 Haziran’da yapılan Liselere Geçiş Sınavı’nı (LGS) akıllara getirdi. LGS sonrası yapılan paylaşımlarla sınavda çıkan çok sayıda sorunun özel bir yayınevince basılan deneme testlerindeki sorularla benzer olduğu belirtilerek öğrenciler tarafından tepki gösterilmişti. Öğrenciler, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla “Sınav iptal edilsin” çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan sınavlarda yaşanan tedbirsizlikler bununla da sınırlı kalmıyor. Geçtiğimiz yıl pandeminin gölgesinde gerçekleşen LGS’de koronavirüs skandalları yaşanmıştı. Manisa ve İstanbul’da koronavirüse yakalanmış öğrenciler LGS’ye diğer öğrencilerle beraber girerek pek çok kişinin sağlığını riske atmıştı.

her-sinavda-bir-olay-898438-1.