Cumhuriyet gazetesi ve Danıştay'a yapılan saldırıyla gündeme gelen Makina Kimya Endüstrisi (MKE) yapımı el bombaları ve patlayıcıl

Cumhuriyet gazetesi ve Danıştay'a yapılan saldırıyla gündeme gelen Makina Kimya Endüstrisi (MKE) yapımı el bombaları ve patlayıcılar, Susurluk'tan Kıbrıs'a, Şemdinli'den İstanbul'a kadar uzanıyor. MKE Genel Müdürlüğü'nün, Cumhuriyet gazetesine atılan üç bombanın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na (KKK) ait olduğunu açıklaması ve KKK'nın soruşturma başlatmasıyla MKE yapımı patlayıcılar yeniden gündeme geldi. MKE Genel Müdürlüğü açıklamasına göre, Cumhuriyet 'in bombalanmasında kullanılan bombalardan M204 A2 cinsi KKK'ya 1975'te, diğer ikisi ise 1985'te teslim edildi. Basında ve soruşturma dosyalarında yer alan çeteler ve MKE patlayıcılarının dökümü şöyle:

ISTANBUL-2ooo-2oo3'de El Kaide'ye yönelik polis operasyonları sırasında 2 adet MKE yapımı sis bombası ele geçirildi. VAN - 2005'de iki ayrı demiryoluna yerleştirilen C-3 plastik paklayıcıya bağlı el bombası MKE yapımıydı.

2003'de Hizbullah'ın 5 polisi öldürdüği olayda kullanılan el bombalarının MKE ya pimi olduğu belirlendi.

2005'de Van'da, bir evin bahçesini bırakılan 4 adet el bombası bulundu. Poli; ekiplerinin çalışmasında, bulunan poşetler de MKE yapımı 3 adet taaruz ve 1 adet de sa vunma tipi el bombası bulundu. EDİRNE-31 Mart 2000'de Havsa'da jandarma el bombası satmak isteyen Nazmi Bu-lut'a, Hayrabolu'nun Doğcalı Köyü'nde suçüstü yapıldı. MKE yapımı 2 el bombası ile yakalanan Bulut'un üzerinde bir tabanca de ele geçirildi.

HAKKARI - 14 Mayıs 2006'da Hakkari'mi Beytülşebap İlçesi'ne bağlı Çağlıca Kö yü'ndeki bir evde yapılan aramada, dinami lokumları ile MKE yapımı 12 adet el bomba sı ele geçirildi.

3 Mayıs 2006 Hakkâri'de öğrenci servisi ne yapılan saldırıda, son bir yıldır çeşitli illerde gerçekleştirilen eylemlerde rastlanılan MKE bombaları kullanıldı.

AĞRI" 3 Nisan 2006 Ağrı'nın Diyadin İlçe-si'nde konulan bombanın da MKE yapımı el bombası olduğu anlaşıldı.

 ADANA" 26 Aralık 2005'de Adana'nın Seyhan İlçesi'nde DSİ sulama kanalında bulunan bombanın MKE yapımı olduğu belirlendi.

ŞEMDİNLİ" 9 Kasım 2005'de Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne atılan el bombası MKE malıydı ve benzerleri, yakalanan jandarma görevlilerinin arabasında da bulunmuştu.

ŞIRNAK" 4 Mayıs 2006'da Beytüşşebap ilçesi jandarma ve polis birimlerince yapılan aramalarda 6 adet MKE yapımı el bombası, ele geçirildi.

İSPARTA- 29 Ocak 2000'de 8 Hizbullahçı'nın tutuklanmasının ardından emniyet müdürüne bombalı suikast girişiminde bulunuldu. Müdür Metin Alp'in aracına yerleştirilmeye çalışılan bomba MKE yapımıydı.

GAZİANTEP" 19 Temmuz 2002, Değirmi-çem Mahallesi Özgürlük Caddesi'ndeki bir apartmanın bahçesinde oyun oynayan çocuklar, kaçan köpeklerini girdiği sandıktan çıkarmaya çalıştı. Çocuklar sandıkta bir kutu içinde MKE yapımı 5 el bombası ve 2 tüfek bombası buldu. Polis, taarruz ve savunma tipi bombaların bir süre önce özel harekat şubesinden ayrılan polis memuru Şenol Kurt'a ait olduğunu tespit etti.

KIBRIS" Kıbrıs Medya Grubu'na yönelik 6 Mayıs akşamı yapılan bombalı saldırı bir başka gerçeği de ortaya koydu. 1989'dan günümüze kadar geçen 15 yılda 43 bombalama olayında olduğu gibi patlatanlar veya bunun emrini verenler ortaya çıkarılamadı, deyim yerinde ise "bombacılar" sır oldu. Ama Lefkoşa'da yalnız 1989-2004 yılları arasında 10 patlamada MKE yapımı bombaların kullanıldığı anlaşıldı.Birgün