YÖK ve Danıştay’ın kişiye özel ilanları engelleyen kararları yok sayılıyor. 2022’nin son günlerinde üniversitelerin verdiği ilanlarda aranan şartlar kişiye özel şüphe uyandırdı. Bir ilan ise tepkilerin ardından iptal edildi.

Her yer kişiye özel ilanla doldu

Berkay SAĞOL

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından akademik kadro istihdamında 'liyakat ve fırsat eşitliğini' sağlamak amacıyla yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna rağmen, üniversiteler adrese teslim ilanlar vermeye devam ediyor. Üniversitelerin 2022 yılının son günlerinde verdiği ilanlarda farklı alanlarda çalışma yapma şartları arandı. Açılan ilanlarda aranan şartlar, adrese teslim ilan şüphelerini akıllara getirdi.

Bu ilanlardan ve üniversitelerden bazıları şu şekilde:

•Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Bilimleri Programı için verilen Dr. Öğr. Üyesi ilanında, “Tekstil Mühendisliği Lisans derecesine ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında Doktora derecesine sahip olmak. İletken polimerler, üç katmanlı iletken nanokompozitler ve elektromanyetik kalkanlama konularında birincil indekslerde taranan dergilerde yayınları olmak, tekstil mühendisliği alanı ile ilgili ders vermiş olmak” denildi.

•Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü’nde Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Programı Dr. Öğr. Üyesi kadrosu için, “Doktorasını tarih alanında yapmış olmak. Almanya'nın İslam dünyasına ve Osmanlı devletine yönelik stratejileri üzerine çalışmış olmak. Birinci Dünya Savaşı alanında araştırmalar yapmış olmak. İleri düzeyde Almanca biliyor olmak” şartı arandı.

•İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü için açılan Dr. Öğr. Üyesi ilanında, “Betonun dinamik nümerik analizi ve çarpış deney yöntemleri üzerine çalışmaları olmak” ifadeleri kullanıldı.

•İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Jeodezi Programı için açılan Dr. Öğ. Üyesi ilanında, “Doktora derecesini Harita/Geomatik Mühendisliği alanında almış olmak, deniz seviyesi değişimleri, global jeopotansiyel modeller ve düşey yer kabuğu hareketlerinin belirlenmesi konularında çalışmaları bulunmak” denildi.

FARKLI ÇALIŞMALAR

Kırıkkale Üniversitesi Keskin Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı Ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı için açılan Öğretim Görevlisi ilanında, “Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü lisans mezunu olmak. Bilgi ve Belge Yönetimi alanında yüksek lisans yapmış olmak” şartı arandı.

Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Otopsi Yardımcılığı Programı için açılan Öğretim Görevlisi ilanında, “Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Süt Teknolojisi veya Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans mezunu olmak. Gıda Toksikolojisi alanında tezli Yüksek Lisans yapmış olmak” denildi.

İLAN İPTAL EDİLDİ

Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Doktor Öğretim Üyesi için açılan ilanda, “Doktorasını Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Alanında Yapmış Olmak. Nasturi Olaylarının Naratif Teori Bağlamında Analizi Üzerine Çalışmaları Olmak” şartları arandı. İlan tepkilerin ardından iptal edildi.