Uluslararası Çalışma Örgütü, yayımladığı son raporda, stres, aşırı çalışma saatleri, iş kazaları ve hastalıklar nedeniyle yılda 2,8 milyon çalışanın öldüğünü açıkladı. ‘28 Nisan Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya Günü’ öncesinde yayımlanan 75 sayfalık raporda, çalışanlar için sağlıklı çalışma ortamları kurmanın teşvik edilmesi gerektiği, sağlanan güvenli ve sağlıklı iş ortamlarıyla birçok çalışanın hayatlarının kurtarabileceği vurgulandı. […]

Her yıl 2,8 milyon çalışan ölüyor

Uluslararası Çalışma Örgütü, yayımladığı son raporda, stres, aşırı çalışma saatleri, iş kazaları ve hastalıklar nedeniyle yılda 2,8 milyon çalışanın öldüğünü açıkladı.

‘28 Nisan Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya Günü’ öncesinde yayımlanan 75 sayfalık raporda, çalışanlar için sağlıklı çalışma ortamları kurmanın teşvik edilmesi gerektiği, sağlanan güvenli ve sağlıklı iş ortamlarıyla birçok çalışanın hayatlarının kurtarabileceği vurgulandı.

Her gün 7 bin 500 ölüm

Raporda, yeterli güvenlik ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanamadığı için her yıl milyonlarca insanın geçimlerini sağlamak amacıyla çalıştıkları işlerde büyük hayati tehlikelerle karşı karşıya kaldıkları kaydedildi. Buna göre, her gün 7 bin 500 kişi işyerlerinde geçirdikleri çeşitli iş kazaları ve yakalandıkları hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu kişilerin 6 bin 500’ü meslek hastalıkları sonucu, bini ise ‘iş kazaları’ sonucu hayatını kaybedenlerden oluşuyor.

Hastalıklar işe bağlı ölümlerin yüzde 86’sını oluşturuyor. Bu kişilerin yüzde 31’i çeşitli iç hastalıkları, yüzde 26’sı işe bağlı kanser ve yüzde 17’si de solunum yolu hastalıklarından ölüyor. İş bağlantılı ölümler en fazla Afrika’da, en az da Avrupa’da yaşanıyor.

Raporda, işçilerin yüzde 36’sının haftada 48 saatten fazla, ‘aşırı’ olarak nitelenen uzun saatlerde çalışmak zorunda kaldığı da belirtiliyor.

Kadınlarda risk fazla

ILO’nun iş güvenliğinden sorumlu yetkilisi Manal Azzi, son raporun yayımlanmasının ardından BM Haber’e yaptığı açıklamada, kadın çalışanların erkeklere oranla çok daha büyük risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Azzi, “Kadınlar çalıştıkları işlerinin dışında bir de kendi evlerinde çalışmak zorunda kalıyorlar. Kendi sağlıklarını koruyacak zamanları olmuyor. Yeterince spor yapamıyorlar. Sağlıklarını koruyamıyorlar” dedi.