Her yıl Adalar'da 700 at ölüyor

Dilara Şimşek

İstanbul Büyükada’da faytona koşulan atların 81’inde Ruam hastalığının tespit edilip öldürülmesinin ardından CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyesi de olan Yavuzyılmaz, temmuz ayında Büyükada'da faytona sürülen atların yaşam koşullarını yerinde incelemişti. Yavuzyılmaz, şunları paylaştı:

"TBMM Hayvan hakları araştırma komisyonu olarak, 3 Temmuz 2019 tarihinde Büyükada'da fayton çeken atların yaşam koşullarını yerinde inceledik. Bu atların acımasızca, vicdansızca çalıştırıldıklarına şahit olduk. Atların ve seyislerin kaldıkları barınakların durumu içler acısı, hastalık ve mikrop yuvası. Büyükada'daki at sayısı 1.200 olduğu halde, kayıtlı altına alınabilen ve 2019 yılında ruam taraması yapılanların sayısı ise 777'dir. Kalan kayıt dışı kaçak atların çoğu ruamlı olup, ruam hayvanlara ve insanlara bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.her-yil-adalarda-700-at-oluyor-664753-1.her-yil-adalarda-700-at-oluyor-664754-1.

At ölümleri gizleniyor

Resmi verilere göre 2012 yılından itibaren adada ruam'dan ölen, itlaf edilen kayıtlı at sayısı 702 olup, resmi olmayan rakamlara göre ise her yıl adada çeşitli nedenlerle ölen at sayısı 700'dür. Kaçak at ölümleri gizlenmektedir. Adaya at girişi yasağına rağmen kaçak at girişleri yoğun olarak sürdüğü için adadaki toplam at sayısı değişmemektedir. Buradan anlaşılmaktadır ki Büyükada'da ölen atların yerine, karantinadan geçmeyen, taramaya sokulmayan yeni hastalıklı kaçak ruamlı atlar adaya getirilmektedir.her-yil-adalarda-700-at-oluyor-664756-1.

At hırsızları, kaçakçılar

Bu hastalıklı atlar kendi kendilerine teknelere binip kaçak olarak adaya gelmedi. At hırsızları, kaçakçılar tarafından satılmak ve öldüresiye çalıştırılmak, onların üzerinden yüksek karlar elde etmek için getirildi. Hasta olmayanlarına da diğerlerinden hastalık bulaştı. Şimdi göz göre bu duygulu dost hayvanlar ölüyor..

her-yil-adalarda-700-at-oluyor-664757-1.her-yil-adalarda-700-at-oluyor-664758-1.
Adalardaki ruam hastalığı sorunu, bir yandan büyük bir hayvan hakları ihlali sorunu, bir yandan yetkili kurumların gözlerinin önünde yapılan bir katliam ve aynı zamanda yıllardır tedbirleri sorumsuzca alınmayan bir güvenlik ve asayiş sorunudur."