7 yıl önce Hereke halkının tepkisiyle iptal edilen Atık Bertaraf Tesisi Projesi, yeniden aynı bölgede yapılmak isteniyor. AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Yukarı Hereke’de yapmak istediği projeye karşı binlerce imza toplandı. Bugün yapılmak istenen ÇED toplantısına halkın tepkisi günlerdir sürüyor.

Hereke için ölüm kalım meselesi: Atık bertaraf tesisi istemiyoruz
Fotoğraflar: BirGün

İdil DOĞAN / Kocaeli

Kocaeli’nin Körfez ilçesine bağlı Yukarı Hereke mevkiinde, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Katı Atık Geri Kazanım, Bertaraf ve III. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi” projesine Hereke halkının tepkisi sürüyor. Tesisin yerleşim yerlerine yakınlığı ile başta insan sağlığı olmak üzere çevreye ve doğal hayata vereceği zarara karşı kısa sürede iki binden fazla imza toplandı.

2015 yılında aynı bölgede yapılmak istenen ve halkın tepkisiyle yapılması engellenen projenin yeniden gündeme gelmesi ile birlikte Hereke’deki 6 yöre derneği, 2 sivil toplum derneği, mahalle muhtarları ve duyarlı halkı projeye karşı yeniden bir araya getirdi. Yapılmak istenen atık bertaraf tesisine karşı pazar yerlerinde halka broşür dağıtıldı. Tesis için bugün Hereke Haluk Dursun Kültür Merkezi’nde yapılmak istenen ÇED toplantısı Hereke halkı tarafından protesto edilecek.

Gazetemize konuşan dernek yöneticileri, Hereke’de yapılmak istenen projenin masum gösterildiğini fakat halk sağlığını tehlikeye atan bir proje olduğunu vurguladı.

Projeye karşı pazar yerlerinde stand kurularak kısa sürede iki binden fazla imza toplandı.Projeye karşı pazar yerlerinde stand kurularak kısa sürede iki binden fazla imza toplandı.

Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği başkanı İlhan Karadaş; yapılmak istenen projede atıkların tehlikesiz olduğu belirtilse de bölgedeki fabrikaların cüruf ve asbestli atıklarının da bu tesise getirileceği tehlikesi olduğunu belirtti. Karadaş: “Halihazırda Diler Demir Çelik ve Çolakoğlu fabrikası cüruf atıklarını Yukarı Hereke’deki Küçükkaya ve Özbek maden ocaklarına atıklarını dökmekte. Bu tesis yaşam alanımızı sınırlayacak ve doğamıza zarar verecek. Bu tarz tesislerle Hereke’de sağlık sorunları baş gösterecek ve göçe zorlanacağız. Arazilerimiz, evlerimiz ve Hereke’deki yaşamımız değersizleşecek.” dedi.

İlhan Karadaşİlhan Karadaş

Karadaş günümüz itibariyle; cüruf atıkları, Nuh Çimento fabrikası ve taş ocakları ile Hereke’nin çevresel açıdan fazlasıyla zarar gördüğünü vurguladı. Böyle bir tesis -ihtiyaç ise- Hereke’de değil yaşam alanlarının dışında başka bir yerde yapılması gerektiğini belirten Karadaş; “Tesisin Yukarı Hereke’de yapılması lojistik açıdan uygun görülüyor. Tesisin alanı orman arazisinden arındırılmış bir arazi olduğu için de bedelsiz kullanılacak bir alan. Dolayısıyla tamamen sermayeyi, bölgedeki organize sanayi bölgelerini düşünerek yapılan bir proje. Halkın gözetildiği bir durum söz konusu değil. Hereke'de yaşayan insanlar olarak ÇED toplantısında bu projeye kesinlikle karşı olduğumuzu belirteceğiz.” dedi.

Hereke Vanlılar Derneği başkanı Fevzi Demir ise; Hereke’nin tarihsel geçmişi, ipek halısı ve kültürel zenginliğiyle çok önemli bir yer olmasına rağmen böyle projelerle değersizleştirildiğini belirtti. Taş ocakları, liman ve Nuh Çimento ile Hereke’nin görüntüsünün ve havasının bozulduğunu söyleyen Demir; “Biz Hereke için sosyal kültürel alanlar, nitelikli sağlık ocağı gibi şeyler talep ederken böyle bir tesis yapılmak istenmesini doğru bulmuyoruz. Hereke’de bugün sesimizi çıkarmazsak yarın daha büyük sorunlarla karşılaşacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Fevzi DemirFevzi Demir

Hereke Malatyalılar Derneği başkanı Mehmet Kaya, projenin tanıtım dosyasında allanıp pullandığına tepki göstererek "Tehlikesiz de olsa atık bertaraf tesisinin Hereke’de yapılmasına kesinlikle karşıyız." dedi.

Mehmet KayaMehmet Kaya

Hereke esnafından Nevzat Kurhan ise; "Atık bertaraf tesisine karşı yasal sınırlarda göstereceğimiz tepkimiz yetersiz kalırsa, gerekirse proje alanına çadır kurarak meşru mücadelemizi yürüteceğiz." dedi.