HES’çi şirket algı oyunu yapıyor

HABER MERKEZİ

Artvin Şavşat’ta hidroelektrik sahibi şirketin ‘algı oyunu’ yaptığını belirten yöre dernekleri ortak açıklama yaptı. Açıklamada, bazı yerel medya mecralarında iki yurttaşla konuşarak bölge halkının HES istiyormuş gibi propaganda yapıldığına dikkat çekildi.

Şavşat Dernekleri Federasyonu ve beraberinde 20 yöre derneği, Artvin’in eski valisi, Şavşat’ın ise eski kaymakamı Selahattin Akyurt’un şirketi Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapımına başlanan HES projesine karşı açıklama yaptı.

28 köyün suyunu kullanacak olan HES projesine karşı direnmeye devam edeceklerini belirten dernekler yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ÇED olumlu kararını iptal ettirdiğimiz ilk yargı kararında; 44 sayfalık bilirkişi raporunda saptana, yargı kararı haline gelen eksik, yanlış ve hukuksuzluk tespitleri yok sayılmaya çalışılmaktadır. 28 köyün içme ve sulama su haklarının bölgenin tek içme ve sulama kaynağı olan Karagöl suları insanlar ve tüm canlılar için bir yaşam hakkı kapsamındadır.” Bölgede yapımına başlanan HES, krater gölü olan Karagölü’de tehdit ediyor. Suyun az olduğu dönemlerde HES regülatörlerini çevirmek için bölgede gölet yapıldığını ve suyun Karagöl’den temin edileceğini belirten bölge halkı, Devlet Su işleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Valiliğe dilekçeler vermişti.

MUHTARLAR BİR ARAYA GELDİ

Yapay gölet yapılacağını ve doğal akarsuların HES’çi şirketlere satıldığını öğrenen 27 köy muhtarı bir araya gelerek yetkili kurumlara itiraz dilekçesi vermişti. Doğal akarsuların devlet tarafından şirketlere satıldığını görevlilerden öğrenildiği belirtilen itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “DSİ, azalan su kaynaklarını gerekçe göstererek keşif yaptırmak amacıyla gönderdiği görevlileri beyanına göre; Çavdarlı köyü kışlalar mevkiinde, eriyen kar ve yağmur sularından beslenecek gölet için etüt çalışmaları yaptırmaktadır. Görevliler, doğal akarsuların devlet tarafından HES şirketlerine satıldığını beyan etmişlerdir. Köy yaşamında en temel ihtiyacımız olan su kaynağının güvencesi kar ve yağmur suları olamaz. Bu sebeple HES şirketi için yapılacak göleti de istemiyoruz.”