Kavak HES’e karşı 17 gündür nöbette olan köylüler köprünün kaçak olması sebebiyle eylem yaptı, şirket çalışanları köylüleri darp etti. Çay fabrikasında çalışan Duman’ın işine de ‘protesto’ gerekçesiyle son verildi

HES’e köprü kaçak, köylüye dayak olağan!

SEÇİL TÜRKKAN - secilturkkan@birgun.net - @secilturkkan

Artvin’in Arhavi ilçesi Kavak Köyü’nde MNG Holding’in yükleniciliğinde yapılan Kavak 1-2 HES Projesi’ne karşı 17 gündür ‘Direniş Evi’nde nöbet tutan köylüler, yapılan kaçak köprüyü protesto etti. Bu sırada taşeron Ermiş İnşaat’ın çalışanları köylüleri darp etti. Çok sayıda köylü yaralandı, 2 kişi darp raporu aldı. O sırada Noğa Çay Fabrikası’ndaki vardiyasında çalışan ve darp edilenler arasında babası ile arkadaşlarını gören Osman Duman olay yerine gitti. Fabrikanın sahibi Şadi Yıldırım, Osman Duman’ın işine ‘HES protestosuna katıldığı gerekçesiyle’ son verdi.

DSİ ‘YIK’ EMRİ VERMİŞTİ
HES inşasında şu sıralar santrala su taşıyacak olan tünelin inşaası sürüyor. Geçtiğimiz hafta taşeron Ermiş İnşaat tarafından yapılan ve HES inşaatında kullanılan köprünün kaçak olduğu DSİ’nin (Devlet Su İşleri) firmaya Mart ayında gönderdiği ‘uyarı’ yazısıyla ortaya çıkmış, ‘yık’ emri ise Mayıs ayında gönderilmişti.
DSİ’nin uyarı yazısında, “Güvenli yatak kesidini daraltmak suretiyle yapılan köprünün olası feyezanda can ve mal kaybına neden olabileceği görülmüştür. İnşa öncesi Müdürlüğümüz görüşü alınmadan yapılan mevcut köprünün kaldırılarak dere yatağının eski haline getirilmesi gerekmektedir”  ifadesine yer verildi.


KARAR 2 AY SONRA TEBLİĞ EDİLDİ
Kaçak olarak inşa edilen köprünün yıkım kararı 9 Mayıs tarihinde DSİ tarafından hazırlandı fakat şirkete Temmuz ayında tebliğ edilmiş olması ise dikkat çekti.

ÖNCE SÖZLÜ TACİZ, ARDINDAN DARP
Arhavi Doğa Koruma Platformu iki hafta önce HES’in yapıldığı Ciğani Deresi kenarına ‘Direniş Evi’ni kurdu. Cuma günü ise kaçak olduğu DSİ’nin şirkete gönderdiği belge ile kanıtlanan köprü köylüler tarafından kapatılarak iş makinalarının geçişi engellendi. Eylemde DSİ’nin yıkım kararını elinde taşıyan köylülere Ermiş İnşaat çalışanları önce sözlü tacizde bulundu ardından da köylüler darp edildi. Şirket hakkında ‘darp’ gerekçesiyle 2 kişi şikayette bulundu.

KÖPRÜ CAN GÜVENLİĞİNE KASTEDİYOR
Platform’dan Akif Uyanık: “İzinsiz inşa edilen köprü aynı zamanda dere yatağını değiştirdi. Bu bizlerin can güvenliğini tehlikeye atıyor. Ağustosta fazla yağmur yağma ihtimali var. Dere yatağının kenarında evler var. Herhangi bir sel halinde evlerin ve tarlaların sular altında kalması demek. Dere yatağı ancak köprü ortadan kaldırılırsa eski haline getirilebilir. Bizler bir an önce DSİ’nin aldığı yıkım kararını şirketin uygulamasını bekliyoruz. Ayrıca bir arkadaşımız da işten çıkarıldı “ diye konuştu.

“GİDERSEN SENİ KOVARIM” tehdidi
Noğa Çay Fabrikası’nın eski çalışanı Osman Duman ise gelişmeleri şöyle anlattı: “Fabrikadan şantiye alanı ve köprü görülebiliyor.  O gün de kaçak köprü için eylem yapıldığını biliyordum ve katılmak için patronumdan gündüz saatlerinde izin istemiştim. Beni “Çalışanlarımızın HES protestolarından uzak kalmasını istiyoruz, gidersen seni işten kovarım” diyerek tehdit etmişti.  Bu durumda gitmek istemedim ve dışarıda protestolar sürerken çalışmaya devam ettim. Fakat 2 saat sonra camdan bakarken olay çıktığını gördüm. Protesto edenler arasında babam, arkadaşlarım vardı, endişelendim ve yanlarına koştum. Bir süre sonra jandarma alanı ablukaya aldı. Fabrikaya döndüğümde patronun beni çağırdığını öğrendim. Ona da babmın orada olması sebebiyle endişelenerek gittiğimi anlattım. Sinkaflı küfür ederek beni kovdu.” dedi. Duman, Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da ekledi. “İşten çıkarılmanın bir süreci vardır, küfür edilerek kimse kovulamaz” dedi.

***

Arhavi HES’lere direniyor

Arhavi’de MNG Holding’e bağlı Kavak HES inşaatında şirket hukuka aykırı olmasına rağmen hafriyatı dereye dökmeye başlaması üzerine çalışmaya halk müdahale etmiş ve Ciğani bölgesinde bundan 2 hafta önce ‘Direniş Evi’ kurulmuştu. Türkiye’nin dört bir yanından yaşamı savunanlar Arhavililere destek fotoğrafları göndermeye başladı.