Giresun ve Gümüşhane sınırları arasında kalan ve su tutmaya başlayan Akköy 2 HES barajı nedeniyle, 130 hanelik Gelevera...

ESRA KOÇAK-ANKARA

Giresun ve Gümüşhane sınırları arasında kalan ve su tutmaya başlayan Akköy 2 HES barajı nedeniyle, 130 hanelik Gelevera (Sapmaz) Köyü sular altında kalmak üzere. Köyleri sular altında kalacak köylülerin açtığı dava Danıştay'da bilirkişi raporunu bekliyor.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Gelevera Deresi’nin sular altında kalmasına ilişkin bir soru önergesini Meclis'e sundu. İki bakan tarafından soru önergesine gelen yanıtlar ise oldukça ilginç.

KÖYÜ TAŞIMAK DENETİMDEN KOLAY
Bakan Bayraktar, Tüzel’in sunduğu soru önergesine verdiği yanıtta, Karaovacık, Gelevara ve Kavraz Dereleri üzerinde Akköy Enerji A.Ş. tarafından yapılan HES Projesine ilişkin 13.11.2003 tarihinde ÇED Olumlu Kararı verildiğini belirterek, proje kapsamında, Gökçebel Baraj Gölünün kaplayacağı alanda yer alan Gelevera (Sapmaz) Köyünün taşınması gerektiğini bildirdi. Çevre Kanunu ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak doğal denge gözetilmeden aylardır dereye can suyu bırakılmadan su tutumuna devam edilmekte olduğunu belirten Tüzel’in bu konuda bakanlığın bir girişimi olup olmadığı sorusunu Bayraktar yanıtsız bıraktı.

Bakan Bayraktar kendisinin yanıtsız bıraktığı soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na sorulması gerektiğini söyledi.

CAN SUYU DEREYE AKMIŞ!
Aynı konuya ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “Bakanlığım tarafından 14.05.2012-16.05.2012 tarihleri arasında arazide yapılan Geçici Kabul incelemesinde, Akım Gözlem İstasyonlarının kurulduğu ve can suyunun dereye bırakıldığı tespit edilmiştir” şeklinde yanıt verdi.

Bakan Eroğlu’da tıpkı Bayraktar gibi birçok soruyu yanıtsız bıraktı. HES ve baraj yapı konusunda yetkinin birden fazla bakanlığa bırakılmasının yarattığı sorunlara değinen Tüzel’in bu konuda yurttaşların mağduriyetini gidermek için bakanlığın KHK’larda bir değişiklik yapıp yapmayacağı sorusuna Eroğlu yanıt vermedi.