Şavşat HES projesine karşı açılan davada ‘zamanaşımından ret’ kararı, davacıların karar düzeltme istemi üzerine Danıştay tarafından bozuldu

HES’ler için emsal karar

OLGU KUNDAKÇI

Artvin’de Şavşat Çayı üzerine yapılması planlanan Şavşat HES projesinin iptali için açılan davada Rize İdare Mahkemesi’nin aldığı zaman aşımından ret kararı Danıştay tarafından bozuldu. Bölge sakinlerinin 2M Enerji tarafından yapılmak istenen Şavşat HES projesi için alınan ÇED Olumlu Kararı’nın iptali istemiyle açtığı davada önce yürütmeyi durdurma kararı veren Rize İdare Mahkemesi ardından davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle reddine karar vermişti.


Ret kararının gerekçesinde ise zaman aşımı süresi olan 60 günün ÇED Olumlu kararının Valilik ilan panosunda asılmasından itibaren başlayacağı öne sürüldü. Davacıların valiliğe yaptıkları bilgi edinme başvurusuna gelen yanıt dava açma süresi için esas alınmadı. İdare Mahkemesi’nin kararını önce onayan Danıştay 14. Daire, davacıların karar düzeltme isteminde bulunması üzerine ret kararını bozdu. ÇED Olumlu kararının projenin yapılacağı köylerde ilan edilip edilmediğinin araştırılmasına hükmetti.


YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ
Projenin iptali için yargıya 2011’de başvurulmasından bu yana dava usul yönünden tartışılırken, Danıştay kararından sonra esasa geçilecek. Davacılar yeniden yürütmeyi durdurma talebinde bulunacak. Dava avukatı Halis Yıldırım, kararın diğer çevre davaları için emsal niteliğinde olduğunu belirtti. Rize İdare Mahkemesi’nde karar aşamasına gelen davanın bilirkişi raporu kendilerine tebliğ dahi edilmeden usulden reddedildiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

DAVA SIFIRDAN GÖRÜLECEK
“2012 yılı öncesinde Danıştay 6. Daire’nin kararları uyarınca davacıların Valiliklere yaptıkları başvurulara verilen yanıtlardan itibaren 60 günlük sürede dava açılması mümkündü. Ancak ÇED kararlarından doğan uyuşmazlıklara Danıştay 14. Daire’nin bakmaya başlaması ile mevcut içtihatlar değiştirilerek Valiliklerin hizmet binaları içindeki ilanlar dava açma sürelerinde esas alınmaya başlandı ve çevre davalarının açılması bu şekilde zorlaştırıldı. Zamanaşımı için 60 günlük süre ilde ilan panolarına asılan günden itibaren başlatılamaz diye ısrarla mücadele ettik. Danıştay görüşlerimizi doğru bularak ret kararını bozdu. Danıştay’ın karar düzeltmeye gitmesi çevre davalarında çok ender alınan bir karar. Şimdi sıfırdan başlayacağız davayı görmeye.”