Kaçkar Derneği (İzmir) ve Doğu Karadeniz Dereleri Koruma Platformu’nun, akademisyen ve gazetecilerle oluşturduğu heyet, HES’lerin Karadeniz Bölgesi’ne verdiği zararları araştıracak…

Rize’de yapılması istenen Hidro Elektrik Santral (HES) projelerine karşı tepkiler artıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ve özellikle Rize’de yapılması gündemde olan 62 HES projesi bölge halkının huzurunu bozmaya devam ediyor. 62 HES projesinden henüz 20’sinin inşasına başlanmasına rağmen bölgede birçok yeşil alanın katledilmesi bölge halkını geleceği açısından endişelendiriyor.

Kaçkar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ydr. Doç. Dr. Metin Erten, tartışma konusu olan derelerden birisi olan Çağlayan Deresi’nde 5 gün boyunca sürecek bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Erten, Tek Gıda-İş Rize Bölge Başkanlığı toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, birkaç yıl önce Fırtına Vadisi’ne göz konulduğunu, özgür akan vadinin önünün kesilip susturulmak istendiğini belirterek, ancak bölgeye göz dikenlerin yöre halkının vadiye sahip çıkması sonucunda istediklerini elde edemeden çekilmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Doğu Karadeniz’in doğasına, yeşiline ve temiz suyuna saldırıların durmadığını kaydeden Erten, şunları söyledi:

‘DERELER VAZGEÇİLMEZDİR’

“Bugün bir yerlerde bölgenin irili ufaklı tüm derelerinin özgür akışının nasıl engellenebileceğiyle ilgili çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Bölgedeki tüm derelerin üzerine hidroelektrik santralların kurulmasına izin verildi. Bu santrallar, Türkiye’nin elektrik gereksimini karşılamaktan, ona katkı koymaktan uzaktır.”

“Doğu Karadeniz insanı için derelerinden vazgeçmek, ülkesinden vazgeçmekle eş anlamlıdır. Bugün bu denli sevdiğimiz ve bizim için çok önemli olan dereler için buradayız” diyen Erten, kendi dernekleri, İzmir Doğu Karadeniz Derelerini Koruma Platformu ve Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’nun ortak çabasıyla bir araştırma gezisi düzenlendiğini söyledi.

Erten, “Bizler bilim insanı kimliğimizle buraya geldik. Bu nedenle ön yargısız olarak tartışma konusu olan derelerimizden birisi olan Çağlayan Deresi’nde 5 gün boyunca sürecek bir çalışma yapacağız. Çalışmamızda derenin ve çevresindeki yaşamın envanterini çıkartacağız. Konularında uzman bilim insanları, derenin denize aktığı yerden yayladaki ilk çıkış yerine kadar 5 gün boyunca inceleme yapacak” dedi.

BİRÇOK AKADEMİSYEN VAR

Erten, araştırma sonuçlarını daha sonra rapor olarak kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Araştırma grubunda Erten’in dışında Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Eruzun, Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Seyhan, Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Ertuğrul Barka ile biyolog Seçil Önder bulunuyor.

GENÇAĞA KARAFAZLI-MUSA YAZICI RİZE