Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı velilere gönderdiği mektupta, göçmen asıllı öğrencilerin kendi köken dillerini okuma imkanı olduğunu belirterek okula devam eden çocukların hangi dildeki derse katılmasını arzu ettiklerini sordu.

Hessen’de velilere ‘çocuğunuzun köken dilini seçin’ çağrısı

BirGün WİESBADEN

Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı, velilere acil yanıtlamaları için bir mektup gönderdi. Bakanlık velilere hitaben yazdığı mektupta, eyaletteki okulların 1-10 sınıflarında yer alan göçmen asıllı öğrencilerin kendi köken dillerini de okuma imkânı olduğu belirterek, okula devam eden çocukların hangi dildeki derse katılmasını arzu ettiklerini sordu. Mektupta yer alan seçenekler arasında Arnavutça, Arapça, Boşnakça, Hırvatça, İspanyolca, İtalyanca, Makedonca, Lehce (Polonya), Portekizce, Sırpça, Slovence, Türkçe ve Yunanca bulunuyor. Hessen’de seçenekler arasında Kürtçe’nin olmaması ise şaşkınlık yarattı.

Hessen Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu da, eyalette Türkçe’nin köken dili olarak okutulmasının için, velilere Türkçe şıkkını işaretleyerek okul idaresine vermeleri çağrısı yaptı. Platform, köken dili seçeneğinin Türkçe’nin ikinci yabancı dil olarak kabul edilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Hessen Türk Dernekleri İnisiyatifi Platformu Sözcüleri Atila Karabörklü ve Dr. Hüseyin Kurt imzalı çağrı şöyle:

Kamuoyunun malumu olduğu üzere geçtiğimiz yıl yaz aylarında eyalet hükümetini teşkil eden CDU ve Yeşiller partilerinin Hessen eyatindeki okullarda okutulacak yeni yabancı diller listesinin genişletilmesi ile ilgili verdikleri önergeye Türkçe’nin alınmamasına HTDİP’nin inisiyatifiyle ve Türk STK’lerinin destek ve katılımlarıyla yoğun şekilde tepki gösterilmişti.

Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı, gönderilen bir form ile Hessen eyaletindeki okulların 1-10 sınıfları arasında yabancı kökenli öğrencilerin kendi köken dillerini okuma imkânı olduğu bilgisi vererek, velilere okula devam eden çocukların hangi dildeki derse katılmasını arzu ettiklerini de bu form ile sormaktadır.

Türk toplumu olarak okullarda yoğun mücadelesini verdiğimiz Türkçe’nin köken dili olarak okutulmasının yanında yabancı dil olarak da okutulması hedefine ulaşılması için, velilerin bu formda Türkçe’nin yabancı dil olarak okutulması şıkkını işaretleyerek okul idaresine vermeleri büyük önem arzetmektedir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve Türkçe’ye ilgi gösteren diğer milletlerden öğrencilerin de okullarda Türkçe’yi öğrenme imkânına kavuşmalarına katkıda bulunmak amacıyla bu formu alan velilerin formu doldurarak en kısa zamanda (09. Şubat 2022 tarihine kadar) okul idaresine vermeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstereceklerini ümit ediyoruz.

Hessen Eyaletinde faaliyet gösteren STK’leri ve bilhassa veli teşkilatlarından konuya hak ettiği gerekli hassasiyeti göstererek, faaliyet bölgeleri ve etki alanlarında anket formunu alan velilere ulaşarak, velilerin bu anket formunu doldurmaları ve köken dillerinde Türkçe’yi işaretleyerek en geç 9 Şubat 2022 tarihine kadar okul idaresine yollamaları konusunda destek verilmesi yönünde çağrı yapıyor ve bu çağrımızın karşılıksız kalmayacağına inanıyor, ümit ediyoruz.

Hessen Eyaletindeki Türk medyasına da bu çağrımızı Türk kamuoyuna en geniş şekilde duyurma yönünde vereceği destek için teşekkür ediyoruz.