Hevsel Bahçeleri büyük tehlike altında
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Hevsel Tahribat Raporu açıklayan oda ve ekoloji örgütleri, Hevsel Bahçeleri’nin tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Sözde festivallerin tarihi doku ve doğal peyzaj alanının korunmasına dair herhangi bir katkısı olmaz" dedi.

Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası’nın Diyarbakır şubeleri ile Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu “Hevsel Bahçeleri 2022 Raporu"nu açıkladı.

Raporu okuyan Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Samet Ucaman, Hevsel Bahçeleri’nin bahçe kültürünün sürdürüldüğü nadir hafıza mekanlarından biri olduğuna dikkati çekti. Ucuman, "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı' 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Gerek uluslararası sözleşmeler gerekse ulusal kanunlar, yönetmelikler, ilke kararları olmasına rağmen söz konusu doğal ve kültürel miras alanları onarılamaz tahribatlar ile karşı karşıya kalmaktadır” dedi. Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri'nde belediyeye atanan kayyum öncesi verilen kum ocağı, rezerv yapı ve yapılaşma kararlarının itirazlar üzerine iptal edildiğini aktaran Ucuman, "Alanın dünya miras listesine dahil olmasının hemen sonrasında çatışmalı süreç yaşanmış, halkın iradesi ile seçilmişlerin yetkileri gasbedilerek yerel yönetimlere kayyumlar atanmıştır. Bölge Koruma Kurulu onayı olmadan surlar ile Hevsel Bahçeleri arasında millet bahçesi, On Gözlü Köprü etrafında çevre düzenlemesi, DSİ tarafından nehir yatağını bozmak suretiyle taş tahkimatları yapılmıştır" bilgilerini paylaştı.

Ucaman, tarihi Suriçi'nde yıkılan binlerce yapı yerine 6 yılda ancak 550 civarında betonarme yapı inşa edildiği ve bu yapıların "ucube" olduğunu ifade etti. Ucuman, "Bu ekonomik buhranda milyonlarca para harcanarak yapılacak sözde festivallerin, tarihi dokunun ve doğal peyzaj alanının korunmasına dair herhangi bir katkısı olmayacağı gibi, amacın yeni bir hafıza oluşturma ve kültürel asimilasyon çabalarının bir devamı olduğunun da bilincindeyiz” diye konuştu.