Erkek şiddeti sürüyor. Yalnızca dün ajanslara düşen haberler, bu ülkede hiçbir kadının can güvenliğinin olmadığını ortaya koyuyor. Buna karşın devlet kadınları değil, şiddet faili erkekleri korumaya devam ediyor.

Hiçbir kadının can güvenliği yok!

Emre Orman / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Erkek şiddeti her gün kadınların hayatını çalıyor, devlet ise seyirci. Yalnızca dün ajanslara düşen haberler bile, ülkede hiçbir kadının can güvenliğinin olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. İzmir’de bir kadın, kendisini 104 yerinden bıçaklayan erkeğin yakınları tarafından ölümle tehdit edildiğini açıkladı. Hatay’da bir erkek sokak ortasında bir kadına satırla saldırdı, çevredekiler kılını bile kıpırdatmadı. Osmaniye’de boşanmak istediği erkek tarafından avukatlık bürosunda dövülen kadın, 10 gün sonra yaşamını yitirdi. Kayseri’de ise kendisinden boşanmak isteyen kadını ağır yaralayan erkeğe, üst mahkemenin talebi üzerine haksız tahrik indirimi uygulandı.


PENCEREYE ÇIKAMIYORUM

İzmir’in Buca ilçesinde birlikte yaşadığı Feyzi Duran tarafından 1 yaşındaki çocuğunun gözü önünde dövülüp başında şişe kırılan, ardından 8’i ölümcül olmak üzere 104 yerinden bıçaklanan Aysel Perkgün’ün yaşadığı korku bitmedi. Tutuklu olan Feyzi Duran’ın yakınlarının kendisini ve ailesini tehdit ettiğini belirten ve suç duyurusunda bulunan Aysel Perkgün, “Ölmek istemiyorum. Dış kapının önüne, pencereye dahi çıkamıyorum” dedi.

DHA’ya konuşan Perkgün, Duran’ın yakınlarının evin önüne geldiğini, sosyal medyadan tehdit mesajları yolladığını anlattı. Perkgün, “Her sabah uyanıp aynaya baktığımda yüzümdeki izleri görüyorum. Bugüne kadar insanca yaşamadım. Bugünden sonra insanca yaşamak istiyorum. Hem beni hem de ailemi ölümle tehdit ediyorlar. Çocuğumla birlikte hak ettiğim hayatı yaşamak istiyorum” diye konuştu.

TAVLAYA DEVAM ETTİLER

Hatay’ın Antakya ilçesinde önceki gün kendisini satırla kovalayan erkekten kaçan bir kadın, dükkân önünde tavla oynayan 5 erkeğin yanına sığınarak onlardan yardım istedi. Öncesinde sesleri duymalarına rağmen yerinden kalkmayan, oyun oynamaya devam eden erkekler, satırlı saldırganın karşısında da aynı kayıtsızlığı sürdürdü. Satırlı erkek, 5 kişinin gözü önünde kadına defalarca vurdu. Bu anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedilip sosyal medyada paylaşıldı ve büyük tepki çekti. Tepkiler üzerine açıklama yapan Hatay Valiliği, saldırganın yakalandığını, hastaneye kaldırılan kadının hayati tehlikesinin olmadığını duyurdu.

10 GÜN KOMADA KALDI

Osmaniye’de avukatlık bürosunda boşanma aşamasında olduğu İbrahim Goncagül tarafından darp edilen 23 yaşındaki Meltem Goncagül, hastanede 10 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Olay, 29 Eylül’de Adnan Menderes Bulvarı’ndaki bir iş merkezinde meydana geldi. Meltem Goncagül, boşanma işlemleri için avukatının bürosuna geldi. Boşanmak istemeyen İbrahim Goncagül de bir süre sonra büroya gelerek, burada kadını darp etti. Başına aldığı yumruk darbeleriyle ağır yaralanan genç kadın, ambulansla Osmaniye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen ve Antep’teki bir özel hastaneye sevk edilen Meltem Goncagül, olaydan 10 gün sonra yaşamını yitirdi. İbrahim Goncagül ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ERKEK YARGI İŞBAŞINDA

Kayseri’de ise kendisinden boşanmak isteyen 21 yaşındaki Sinem Karadeniz’i sokak ortasında bıçaklayarak ağır yaralayan Ali Karadeniz, haksız tahrik indiriminden yararlandırıldı.

Ali Karadeniz, 30 Eylül 2019’da boşanma aşamasındaki Sinem Karadeniz’i sokak ortasında karnından bıçakladı. Olayın ardından kaçan, polis tarafından yakalanıp tutuklanan Karadeniz, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, cezayı fazla buldu ve kararı esastan bozdu. İstinaf mahkemesinin bozma gerekçesi, sanık hakkında ‘haksız tahrik’ indirimi yapılmamasıydı. Bunun üzerine Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme, Karadeniz’i yine 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak sonrasında haksız tahrik indirimi uygulayarak cezayı 11 yıl 3 aya düşürdü.

***

Erkekler eylülde 26 kadını katletti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, yalnızca geçen ay erkekler 26 kadını öldürdü, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 26 kadının 14’ünün katilleri, evli oldukları erkeklerdi. 10 kadın, boşanmak istediği ya da barışmayı, evlenmeyi, ilişkiyi reddettiği bahanesiyle katledildi. Kadınların 18’i evinde, 2’si arazide, 1’i sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i otelde can verdi.