AKP’li 4 eski Bakan’ın Yüce Divan oylaması dün gece yapıldı. Eski Ekonomi Bakanı Çağlayan 242’ye karşı 264 oyla ‘aklanırken’ uygulanan baskılara rağmen AKP, 40 civarında fire verdi

Hiçbir 'meclis' sizi aklayamaz!

SEBAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com

17-25 Aralık operasyonun temel hedefinin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu teziyle AKP’li vekillere 22 Aralık’taki ertelenen karar toplantısından itibaren sürdürülen baskılar TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan Yüce Divan oylaması süresince de devam etti. Ancak oylamada  “en fazla 10 fire” hesabı yapan AKP,  40 civarında fire verdi.  Genel Kurul’da ilk oylama eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan için yapıldı. Muhalefetin verdiği Yüce Divan önergesinin oylamasıysa  517 milletvekili katıldı. Katılanların 242’si  Yüce Divan yönünde oy kullanırken,  264 milletvekili ret oyu verdi. 7 milletvekili de çekimser oy kullandı. Boş  oy sayısı 1, geçersiz oy sayısı da 3 olarak açıklandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile oturumu yöneten Ayşenur Bahçekapılı ve  mazeret belirterek gelmeyen 8 milletvekili dikkate alındığında 312 milletvekiline sahip olan AKP’den fire sayısının 40 civarında olduğu ortaya çıktı.  Toplatıya katılmayan bakanlar için ise vekaleten oy kullanıldı.

'AÇIKTA' OYLAMA
Gizli oylama olmasına rağmen AKP’li vekillerin büyük çoğunluğunun oylama sırasında kendilerine verilen üç puldan “ret” anlamına gelen kırmızı pulu kabine girmeden zarfa koyduktan sonra diğer iki pulu kabinlerdeki kutulara bırakmaları dikkati çekti. Toplantıya q Londra’da bulunan Başbakan Davutoğlu katılmadı.

KÖYLÜ'NÜN TAVRI DİKKAT ÇEKTİ
Komisyonun karar toplantısında sadece “çoğunluğun görüşüne katılıyorum” ifadesiyle dikkati çeken AKP’li Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün genel kuruldaki görüşmeler sırasında komisyon sıralarına oturmaması dikkati çekti. Komisyon adına konuşmayı da AKP’li Başkanvekili Yılmaz Tunç yaptı. Köylü, görüşmeler devam ederken komisyon sıralarına oturdu.

ÜÇ ESKİ BAKAN SALONDAYDI
Genel Kurul’a ilk gelen Erdoğan Bayraktar oldu.  Bayraktar’ın ardından Muammer Güler ve Egemen Bağış da Genel Kurul salonunda AKP sıralarında yerlerini alırken,  üvey annesinin cenaze töreni için Muş’ta bulunan Çağlayan ise görüşmelere katılmadı.

CHP VE MHP'DEN UYARI
Görüşmeler başlamadan önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Atkif Hamzaçebi ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, oturumu yöneten AKP’li Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’dan oylamanın gizliliğinin ihlal edilmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını istediler. Hamzaçebi ve Vural, AKP’li vekillerin muhalefetin eski Bakanlar’ın Yüce Divan’a gönderilmesine ilişkin önergelerinin oylaması sırasında “ret” oyu kullandıklarını kanıtlamak için kullanmadıkları pulları salon dışına çıkarmalarına engel  olunmasını istediler.

VAKAYI İNKÂR ETMİYOR
CHP Milletvekili Ali Özgündüz,  AKP’lilerin telefon dinlemeleri ve delillerin toplanması aşamasıyla ilgili itirazlarına dikkati çekerek, “Vakayı inkâr eden yok arkadaşlar. Örneğin saati inkâr eden yok. Bakanın kendisi de inkâr etmiyor” dedi. Rıza Sarraf’ın el yazısıyla bir otel kağıdına yazdığı, Çağlayan’dan 240 bin Avro aldığına ilişkin yazıyı kürsüden gösteren Özgündüz, “Belge dedikleri bu, yerseniz. Komisyon yemiş ama sizi bilmiyorum” dedi.
Görüşmeler başladığında CHP’li İhsan Özkes, oturduğu sıranın üzerine “Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım. Hazreti Muhammed” yazan bir kâğıt koydu. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde Meclis’te Yüce Divan için yapılan görüşmeler sürüyordu.

***

Kürsüye dahi çıkamadılar

TBMM Soruşturma Komisyonu Raporu üzerindeki konuşmalar yaklaşık bir saat 20 dakika sürdü. Konuşmaların tamamlanmasının ardından toplantıyı yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı,  eski Bakanları isimleri tek tek sayarak konuşmak isteyip istemediklerini sordu. Bahçekapılı, Zafer Çağlayan’ın annesinin cenaze töreni nedeniyle toplantıya katılamadığını ve not gönderdiğini belirtti.

Bahçekapılı’nın sorusu üzerine salonda bulunan üç eski Bakan oturdukları yerden söz alarak “konuşma yapmayacaklarını” belirttiler. Muammer Güler,  “Sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır Karar yüce Meclis’in” dedi.
“Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak Cumhuriyet  Savcılığı  ve Komisyon kararını vermiştir” diyen Egemen Bağış’a muhalefet milletvekilleri “Kürsüye gel, kürsüye” diye laf attılar. Konuşup konuşmayacağı sorulan Erdoğan Bayraktar ise sadece “Teşekkür ederim” dedi.

CHP’li Ömer Süha Aldan da konuşmasında, AKP sıralarındaki boşluklara dikkati çekerek, “İktidar partisi milletvekilleri acaba umursamadıkları için mi  sıralar boş, ya da burada konuşulanları duymak mı istemiyorlar” dedi.
Soruşturma önergesindeki suçlamaların odağında yer alan Rıza Sarraf’la Bakanlar’ın ilişkilerine dikkati çeken Aldan, “Bu operasyon yapılmasaydı neredeyse bu şahıs bakanlar Kurulu’na başkanlık yapacakmış” diye konuştu.

***

Erdoğan Bayraktar ‘sevgi’ istedi

Erdoğan Bayraktar, konuşma hakkını kullanıp kullanmayacağına dair şu ilginç ifadeleri kullandı:  “Konuşmak istiyorum, hâlâ da istiyorum. Ama yakın arkadaşlarım, dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var.”